En mindre verden gir større muligheter

Regjeringens strategi synes å være å nedprioritere forutsetningene for å lykkes - i første rekke investeringer i kunnskap, høyere utdanning og forskning, mener Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FN HAR KÅRET Norge til verdens beste land å bo i flere år på rad, men det er ingen selvfølge at vi skal klare å opprettholde det velferdssamfunnet vi har bygget. Vi har mestret overgangen fra jordbrukssamfunn til industrisamfunn, og senere fra industrisamfunn til informasjons- og kunnskapssamfunn fordi vi har vært flinke til å ta i bruk ny teknologi, vist evne til fornyelse og omstilling og utnyttet mulighetene som ligger i å være en åpen, internasjonal økonomi. Solid verdiskapning og vekst i økonomien har styrket velferdssamfunnets bæreevne.

Mye har skjedd de siste 15 årene. Berlinmuren har falt og de gamle østblokklandene har blitt en del av EU, Kina har gjort sitt inntog i markedsøkonomien og verdenshandelen og India har gått fra å være en proteksjonistisk økonomi til å bli en mer åpen økonomi. Antall deltakere i verdensøkonomien har doblet seg, fra omlag 1,5 milliarder til over 3 milliarder arbeidstakere. Samtidig har flere hundre millioner mennesker blitt løftet ut av fattigdom. Det er sterk bevisføring for at handel og markedsøkonomi bidrar til å forme en verden med flere muligheter for flere mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer