En modell ved navn Wanda

Født i Sudan og oppvokst i Fredrikstad. Nå med hele verden som arbeidsplass. Vi ble med Sonja Wanda (19) på jobb under årets London Fashion Week.

LONDON (Dagbladet): Lørdag klokka 12.30:

- Hallo, Sonja?

- Nei, jeg er sjåføren hennes, men hun sa hun skulle være tilbake om fem minutter.

Klikk.

Lørdag klokka 13.05:

- Hallo, er Sonja der nå?

- Nei, ikke ennå, sier sjåføren, og forklarer at hun er inne på casting for et av de mange moteshowene som skal gå i forbindelse med London Fashion Week.

Over 40 skal avvikles, men modellene som skal vise klærne blir ikke valgt ut før i siste liten. Og Sonja kommer rett fra moteuka i New York.

Lørdag klokka 13.44:

- Hei, har du sett at jeg er på alle de røde bussene i London eller!

Sonja Wanda (19) hviner i telefonrøret og forteller om motekjeden Top Shop som bruker henne i reklamekampanjen sin tredje sesongen på rad. Og der, plastret over en av de karakteristiske toetasjes bussene, smiler hun mot meg.

Hun har jobbet for stjernedesignerne Dolce&Gabbana, britiske Elle spanderte ti sider, og i går ble hun trukket fram i en artikkel om de ti beste nye modellene i verden. Dette er Sonjas «minutes of fame», og alle vil ha en bit av henne.

Mandag klokka 12.00:

Etter flere telefoner og tekstmeldinger:

- Hallo, Sonja?

- Nå er jeg på et show! Det begynner om en halvtime og etterpå blir jeg hentet på motorsykkel for å rekke Gharani Strok-showet. Men vi kan møtes der!

Mandag klokka 14.00:

En oppspilt Sonja tripper ved backstage-inngangen til showet. Makeupartister, modeller og stylister haster forbi. Alle fashionkysser Sonja og sier «Baby», «Darling» og «How are you?».

- Oh, man! I am so stressed. This is so mad! kvitrer Sonja på urbant engelsk.

Så slår hun rett over til jordnær Fredrikstad-dialekt. En av vaktene vil vite om Sonja er norsk. Da ser hun ned i bakken og mumler et slags nei. Hun forteller seinere at det var tøft å venne seg til Norge, men at det har vært «koselig» å vokse opp i Fredrikstad, selv om hun ikke har så mange venner der.

- Føler du deg norsk?

- Jeg føler meg urban, sier modellen, som har kontrakt med fire ulike agenturer i Paris, New York, Milano og London.

Det siste året har karrieren skutt fart, og Sonja er konstant på reisefot. Innimellom slagene deler hun leilighet med fem andre modeller i London.

Mandag klokka 16.15:

Elektronisk musikk dundrer ut i lokalet. Sonja marsjerer nedover catwalken i rosa bikini, gullsmykker og pels. Litt seinere i utringet kjole. Så stopper hun verdensvant foran pressekorpset, drar sitt hviteste smil og blunker med lange vipper. Fotografene klikker hysterisk.

Etterpå er det trengsel om å komme backstage. Designerne Nargess Gharani og Vanya Strok er omringet av venner, TV-kameraer og klirrende champagneglass.

- Åh, jeg er så stolt av at jeg torde å blunke på slutten. Hvis noen gjør sånne crazy ting, kommer det alltid i avisa dagen etter!

Sonja ler igjen. Hun har skiftet, men den grønne øyenskyggen sitter igjen. Bak henne henger en plakat hvor det står: «Walk Sexy, Strong, Confident - Like you have just walked into a club full of sexy men».

Sonja henter seg en milkshake sammen med modellvenninnene Nakiesha (20) og Jasmin (19). De fniser.

- I begynnelsen fikk jeg litt sommerfugler før et show, men nå er det bare gøy, sier jenta som er født i Sudan, men flyttet til Norge med moren da hun var seks år.

Faren ble igjen i det krigsherjede hjemlandet. Da Sonja var TV-gjest hos Fredrik Skavlan, begynte hun å gråte da hun fortalte om barndommen.

Onsdag klokka 15.00:

- Jeg vet ikke hvor faren min er. Jeg vet bare at han er i Sudan, sier hun, og vrir seg i stolen.

Hun er rastløs fordi moren og søsknene venter. De kom i går for å besøke henne noen dager, og er hennes viktigste støttespillere. Men i morgen kan det hende hun må hoppe på et fly til Milano eller Paris. Og i kveld er hun invitert på fest med hiphopstjerna 50 Cent.

- Det beste er glamouren og folkene du møter, smiler Sonja, som ofte får høre at hun er en «hyggelig versjon» av Naomi Campbell.

Hun legger ikke skjul på at det er stas med gratis frisørtimer, hudpleie og eksklusive designerklær.

Men modellivet gir lite rom for familien. Og møter, castinger, intervjuer, fotoopptak og show er vanskelig å holde styr på.

- Jeg ble overrasket over at jeg hele tida må skrive ned ting, sier Sonja, som ikke vil si for mye om drømmer og mål, supermodellstatus og penger.

Men tenåringen som reiste rundt med moren til alle modellbyråene i Oslo helt til Heartbreak ga henne en sjanse, sier:

- Jeg tror dette bare er begynnelsen.

HEKTISK: Det går i hundre under London Fashion Week med catwalkshow, intervjuer og castinger. - Jeg er på vei til å møte en venninne og er som vanlig seint ute, sier Sonja.
BESTEVENNINNER:</B> Etter å fulgt rådet om å gå «sexy og selvsikkert» på catwalken, møtte Sonja bestevenninnene sine Nakiesha og Jasmin (bak) backstage.
ETTERSPURT:</B> Sonja Wanda regnes som en av de hotteste nye modellene.
VINDUSSHOPPING:</B> Norsk-sudanske Sonja Wanda (19) figurerer i butikkvinduer og på alle bussene i London.