DEBATT

Ny åndverkslov vedtas i Stortinget:

En moderne åndsverklov

Mange av de grunnleggende prinsippene i dagens lov videreføres. Men det er også en del som er nytt, som bedre vern av avtaleforhandlinger og utvidet rett til å sitere fra åndsverk når samfunnsmessige interesser tilsier det.

NY ÅNDSVERKSLOV: Når vi nå får på plass en ny åndsverklov, håper jeg vi alle kan trekke i samme retning til beste for norsk kultur og innhold, som daglig møtes av en stadig sterkere konkurranse utenfra, skriver kulturminister Trine Skei Grande
Foto: Nina Hansen
NY ÅNDSVERKSLOV: Når vi nå får på plass en ny åndsverklov, håper jeg vi alle kan trekke i samme retning til beste for norsk kultur og innhold, som daglig møtes av en stadig sterkere konkurranse utenfra, skriver kulturminister Trine Skei Grande Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Et stort og langvarig lovarbeid skal avsluttes i Stortinget i dag når åndsverkloven blir ny. Skapende virksomhet må vernes i lovgivningen. Dette legger til rette for at kunstnerne kan leve av sin virksomhet, og også for produksjon av nye verk.

Samtidig er åndsverkloven en lov som skal balansere flere ulike interesser. Loven skal ivareta en rimelig balanse mellom kunstnernes interesser på den ene siden og brukernes og allmennhetens interesser på den annen.

Ikke siden 1961 har man gjort en helhetlig gjennomgang av denne loven. Den er endret en rekke ganger og bærer etter hvert preg av å være et lappeteppe. Samtidig lever vi i en tid med rask teknologisk utvikling hvor det oppstår nye opphavsrettslige spørsmål, og åndsverkloven berører på den måten stadig flere mennesker i deres daglige liv. Med dette som bakteppe er det et klart behov for en ny lov.

Den nye loven er basert på et grundig forarbeid. Det kom inn 111 høringsuttalelser – til sammen over 800 sider. Etter høringen ble det avholdt nytt høringsmøte i departementets regi, og i tillegg flere møter mellom departementet og grupperinger blant aktørene. Etter at lovforslaget ble lagt frem for Stortinget av den forrige kulturministeren, har det vært to høringsrunder i familie- og kulturkomiteen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer