En moderne Shakespeare

Richard den tredje er kanskje den mest hatede av alle engelske konger, og historien om ham har vært ekstra levedyktig på grunn av William Shakespeares skuespill. Søndag kveld sender TV 2 en oppdatert versjon av historien, med Shakespeare-kjenneren Ian McKellen i hovedrollen.

Den mest kjente filmen om Richard den tredje er fra 1956, hvor Laurence Olivier både spilte hovedrollen og regisserte. I denne versjonen doblet Ian McKellen som manusforfatter og skuespiller - og selv om dialogen er og blir Shakespeares, har McKellen flyttet handlingen fra 1300-tallet til et fiktivt England på 1930-tallet.

Borgerkrig

Etter en blodig borgerkrig er England blitt en fascistisk stat, med Edward (John Wood) som konge. Men hans bror Richard ønsker seg plassen på tronen, og han viker ikke tilbake for noe for å få den. Han får blant annet henrettet sin andre bror Clarence (Nigel Hawthorne), og han får myrdet sine to små nevøer.

At handlingen er flyttet til dette århundret, fører til en og annen morsom situasjon. Når kongen sier den berømte replikken «Mitt kongerike for en hest», sitter han fast i en jeep, mens bombene hyler rundt ham.

- Shakespeare lever

- Shakespeare er levende i dag. Når vi prøver på scenene hans, tenker jeg at han bare er stukket ut litt, om et øyeblikk har vi ham tilbake, og har vi tullet med tekstene hans, så skal vi nok få! Men det vil ikke si at vi ikke kan orientere oss fram til en tolkning ut fra det som skjer i verden rundt oss nå. Det er ikke én politisk situasjon hos Shakespeare som jeg ikke har sett speilet i vår samtid, sa McKellen i et intervju med Dagbladet i 1980.

McKellen skrev sin versjon mens han var på turné med en teateroppsetning av «Richard III». Da begynte han også å fundere på hvem som skulle stå på rollelista - han spekulerte blant andre på navn som Meryl Streep og Danny DeVito. Ingen av dem var ledige eller villige, men han endte opp med en del solide navn, som Robert Downey jr., Annette Bening, Maggie Smith og Nigel Hawthorne. Regien er ved Richard Loncraine. Ian McKellen er for øvrig aktuell til neste år i den store filmversjonen av Tolkiens «Ringenes herre», hvor han spiller trollmannen Gandalf.