En modig debutant

Autentisk beretning om barske grønlendinger og grove overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Cathrine Krøger

cathrine.kroeger@c2i.net

BOK: Dansk-norske Kim Leine kaller sin debut en erindringsroman. I dag er det er en så alminnelig debutantsjanger at betegnelsen nesten er overflødig. Men Leine skiller seg ut. I motsetning til de fleste av sine kolleger tar han ikke i bruk teknikker som gjør at han kan skjule seg bak «fiksjonsbegrepet». Tvert om. Han har til og med beholdt navnene på sine to barn, etter deres ønske. Det er modig gjort. For «Kalak» er sterk kost.

Pedofil far

Kim Leine vokste opp som Jehovas vitne. Faren dro til Danmark da Kim var liten. Som 17-åring reiste han etter, i håp om å komme seg bort fra den angstfylte gudsfrykten han opplevde i barndomsmiljøet. Det som møtte ham var langt verre. Den pedofile faren elsket sin sønn så høyt at han startet et svært grovt seksuelt misbruk av ham. Et misbruk han hele livet kom til å påstå var noe de to i fellesskap hadde skapt.

Kald og rettfram

«Jeg føler ingenting» er en gjenganger i denne fortellingen, der Kim Leine i presensform skriver sitt liv. Med en så kald rettframhet at vi forstår at han muligens ikke følte noen ting. Som når han treffer sin framtidige kone:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer