ANNA POLITKOVSKAJA (1958-2006) ble en martyr for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland. I dag ville hun fylt 60 år. Foto:NTB Scanpix
ANNA POLITKOVSKAJA (1958-2006) ble en martyr for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland. I dag ville hun fylt 60 år. Foto:NTB ScanpixVis mer

En modig, men myrdet kvinne

60 år siden Anna Politkovskaja ble født.

Meninger

JUBILEER FEIRER vi hele tida. I går var det 60 år siden Michael Jackson ble født og 50 år siden Harald og Sonja giftet seg. Men så er det en ny dag. Og en annen virkelighet. I dag er det 60 år siden den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble født. 58 år seinere ble hun drept, skutt tre ganger gjennom kroppen og hodet i heisen i sin egen trappeoppgang. «Vår tids helt,» kalte Åsne Seierstad henne. «Vår tids Sakharov,» skriver Aage Borchgrevink. «En ubetydelig person,» mente Vladimir Putin.

MINNET OM POLITKOVSKAJA lever. Særlig dukker navnet hennes opp når russiske opposisjonelle blir drept på mystisk vis. For eksempel Nikolay Andrushchenko, som ble slått til døde av ukjente overfallsmenn 19. april i fjor. Han var med på å starte den kritiske avisa Novy Peterburg, som stadig ble forsøkt stanset. Han var en krass kritiker av Putin. Andrushchenko var en av de 46 journalistene som ifølge Commitee to Protect Journalists ble drept i løpet av fjoråret. Det året Politiskovskaja ble drept, viser en oversikt at 57 pressemedarbeidere led samme skjebne. Hittil i år er dødstallet 39.

ANNA POLITKOVSKAJA var en steinhard kritiker av russiske politikere. Tre av hennes bøker er oversatt til norsk. Ingen av dem har mistet sin aktualitet. I 2001 kom «En reise i helvete – rapport fra krigen i Tjsetsjenia. «Putins Russland» (2004) speiler hennes kamp for menneskerettigheter i et land der disse blir stadig mer åpent krenket. «Russlands tapte samvittighet» (2007) er en samling av hennes avisartikler i Novaja Gazeta. «Mitt russiske testament» (2007) er en rapport om korrupsjon, undertrykkelse og fattigdom som hun jobbet med fram til sin død.

HVA KAN MAN gjøre for å bedre livskvaliteten i Russland? ble Politkovskaja spurt. Hun svarte: «Journalistene bør skrive, politikerne bør lage bråk og ikke velte seg i luksus og tjenestemennene bør ikke stjele fra de fattige.» Fem menn er dømt for å ha skutt Politkovskaja. Men det er ennå ikke fastslått hvem som ga dem oppdraget.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.