En modig, men myrdet kvinne

60 år siden Anna Politkovskaja ble født.

ANNA POLITKOVSKAJA (1958-2006) ble en martyr for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland. I dag ville hun fylt 60 år. Foto:NTB Scanpix
ANNA POLITKOVSKAJA (1958-2006) ble en martyr for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland. I dag ville hun fylt 60 år. Foto:NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JUBILEER FEIRER vi hele tida. I går var det 60 år siden Michael Jackson ble født og 50 år siden Harald og Sonja giftet seg. Men så er det en ny dag. Og en annen virkelighet. I dag er det 60 år siden den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble født. 58 år seinere ble hun drept, skutt tre ganger gjennom kroppen og hodet i heisen i sin egen trappeoppgang. «Vår tids helt,» kalte Åsne Seierstad henne. «Vår tids Sakharov,» skriver Aage Borchgrevink. «En ubetydelig person,» mente Vladimir Putin.

MINNET OM POLITKOVSKAJA lever. Særlig dukker navnet hennes opp når russiske opposisjonelle blir drept på mystisk vis. For eksempel Nikolay Andrushchenko, som ble slått til døde av ukjente overfallsmenn 19. april i fjor. Han var med på å starte den kritiske avisa Novy Peterburg, som stadig ble forsøkt stanset. Han var en krass kritiker av Putin. Andrushchenko var en av de 46 journalistene som ifølge Commitee to Protect Journalists ble drept i løpet av fjoråret. Det året Politiskovskaja ble drept, viser en oversikt at 57 pressemedarbeidere led samme skjebne. Hittil i år er dødstallet 39.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer