En morders manndom

Sandemoses «Det svundne er en drøm» er Norges 24. beste krimbok.

I KRIMELITEN: Aksel Sandemose har skrevet en av Norges 25 beste krimbøker. Foto: SCANPIX
I KRIMELITEN: Aksel Sandemose har skrevet en av Norges 25 beste krimbøker. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Dagbladet kårer i sommer Norges beste krimbøker gjennom tidene.

Den sjalu detektiven og den upålitelige fortelleren John Torson er mannen som fører ordet i Aksel Sandemoses roman «Det svundne er en drøm» (1944). Romanen er gjennomsyret av villskap og sjalusi, hevntanker og begjær — samtidig som den inneholder minst ett mord.

To planPlottet har klare fellestrekk med den klassiske kriminalromanen. Men gjør disse trekkene at «Det svundne er en drøm» fortjener en plass i kriminalromanenes rekker? Modernistisk krim, lissom...

«Det svundne er en drøm» er fortellingen om norskamerikaneren John Torson som har slått seg opp i Statene. Handlingen starter like før krigen. Torson er hjemme i Norge på besøk. Etter at han er tilbake i Statene igjen, skriver han brev til sin ukjente sønn og forteller om hvordan tida i Norge ble preget av arbeidet med å oppklare et gammelt drap. Torsons bror fikk i sin tid fikk skylda for dette drapet. Disse brevene til sønnen er blitt til romanen «Det svundne er en drøm».

Den klassiske detektivromanen er bygd opp omkring to handlingsplan, et åpent og fremadskridende og et skjult, som griper tilbake i fortida. I den fremadskridende handlingen skjer det ikke så mye. Her går detektiven omkring og «prater, kikker og roter» mens han skiller «fotspor fra blodspor». Det er til det andre handlingsplanet, der morderens historie og motiv sakte rulles opp, at spenningen er knyttet. For Torson foregår avdekkingen av dette skjulte planet parallelt med en slags erkjennelsesprosess.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer