En mørk dag for platebransjen

.. og en veldig god dag for Radiohead-fansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag morges tikket det nye Radiohead-albumet, «In Rainbows», inn på PCene til fans over hele verden. Det er en god dag for fans av verdens kanskje beste rockeband, men en særdeles mørk dag for platebransjen.

Fansen har bestilt albumet som digital nedlasting i mp3-format uten kopisperrer, fra Radioheads egen webside. Prisen fastsetter hver enkelt selv. Svært mange har også bestilt en forseggjort boks til 40 pund med CD- og vinylplater, fullt av ekstramateriale og andre godsaker.

ALBUMET er verken tilgjengelig i platebutikkene, eller i nedlastingsbutikker som iTunes Store. Radiohead har ikke lenger kontrakt med noe plateselskap, og tar derfor alle inntekter fra salget selv. At «In Rainbows» også vil flyte fritt på fildelingsnettverkene, bekymrer ikke bandet.

Så langt omtales eksperimentet som en dundrende suksess, og ifølge Daily Telegraph kan band som Oasis og Jamiroquai følge Radioheads eksempel.

Som både undertegnede og kollega Svein Ove Bakke har påpekt, kan dette være begynnelsen på et lenge varslet jordskjelv i platebransjen. En bekymret selskapsmann sier det slik til Time:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer