Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Leder: Prosessen mot Krekar

En mulla til evig besvær

Eneste lyspunkt er at rettsstaten fungerer

MULLA KREKAR: Slåss mot Vestens verdier, men utnytter systemet.
MULLA KREKAR: Slåss mot Vestens verdier, men utnytter systemet. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes knapt noen person det norske folk er mer lei av enn Najumuddin Faraj Ahmad (60). Bedre kjent som mulla Krekar. Han kom til Norge som kvoteflyktning fra det kurdiske området i Nord-Irak i 1991. Krekar har kone og fire barn som alle har fått norsk statsborgerskap, en status myndighetene nekter ham. Og med god grunn. Den gjestfrihet Norge viste Krekar og hans familie, har mullaen behandlet med forakt og kriminelle handlinger. I 2007 fant Høyesterett at det var framlagt tilstrekkelig bevis for å fastslå at mulla Krekar utgjorde en fare for rikets sikkerhet.

For tida pågår en rettssak om hvorvidt Krekar og en person til kan utleveres til Italia. Italienske justismyndigheter har bedt om utlevering fordi de mener de to deltar i et transnasjonalt terrornettverk. Det spørsmålet overlater vi selvsagt til retten å bedømme og avgjøre. Likevel må det være lov å peke på at Krekars evinnelige advokat og offentlige basun, Brynjar Meling, også denne gangen satser alt på en langvarig prosess spekket med påstander om skjult politisk styring av påtalemyndigheten. Meling bruker rettssystemet som gummistrikk: Ikke noen anke eller prøvelsesmåte skal være ubrukt. Krekar skal få være i Norge så lenge Meling kan puste og det finnes en juridisk åpning eller et smutthull.

Det er greit med advokater som står på for sin klient. Vi vil ikke ett sekund klandre Meling for hans prosessiver. Den viktigste grunnen til at mulla Krekar ikke er satt på første fly til Irak, er likevel en annen. I hjemlandet risikerer han dødsstraff for terrorisme, og en utlevering vil derfor stride mot internasjonal rett. Også FrP og partiets justisminister Anders Anundsen har akseptert dette, selv om FrP før siste valg lovet å kaste Krekar ut av landet uten opphold.

Mulla Krekar er ingen forfulgt uskyldighet. Han hadde en lederrolle i organisasjonen Ansar al-Islam som i 2001 – 2003 gjennomførte en rekke massakrer og terrorhandlinger mot de kurdiske selvstyremyndighetene. I 2006 gjentok Krekar offentlig sin støtte til Osama bin Laden og erklærte at islam er i krig med Vestens sivilisasjon. Han er oppført på USAs og FNs liste over aktive støttespillere for al-Qaida. I Norge er han dømt for å framsette trusler.

Krekar er utvist fra Norge, men til nå har det ikke vært mulig å iverksette vedtaket. Det er beklagelig, for det er hevet over tvil at han ikke har krav på beskyttelse. På den annen side viser saken at rettsstaten fungerer. Det er det eneste lyspunktet i tilfellet Krekar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!