Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En murer på Club 7 og andre fortellinger fra vår nære historie

Vårt fotoarkiv er fylt av små og store skatter fra 1940 til 1970, og det jobbes også med å få digitalisert alt, hurra!

CLUB 7: Teksten i vårt arkiv til dette bildet er : «Club 7. Ølsalg, Skillebekk, Oslo, mai 1964.». Noen som kjenner seg igjen eller vet hvem som selger øl på Club 7 i 1964?
CLUB 7: Teksten i vårt arkiv til dette bildet er : «Club 7. Ølsalg, Skillebekk, Oslo, mai 1964.». Noen som kjenner seg igjen eller vet hvem som selger øl på Club 7 i 1964? Vis mer
Kommentar
MONOLITTEN: Arkivert som «Skiløperen Odd Martinsen sammen med Elisabeth Granneman, under skirenn i Frognerparken, Oslo, januar 1968.».
MONOLITTEN: Arkivert som «Skiløperen Odd Martinsen sammen med Elisabeth Granneman, under skirenn i Frognerparken, Oslo, januar 1968.». Vis mer

Vi har nå i en drøy måned holdt hus her på side 2 i Hofforganet for Venstrevridd Politisk Korrekhet hvori opptatt diverse liberale verdier og klikk. Vignetten ser du nederst på på side 2 i papiravisa (kjøp den da vel), «Arkivglimt», der vi hver avisdag foretar et grunt dypdykk i vårt nygamle arkiv av fotografiske skatter fra 1940 til 1970. Bilder, negativer og glassplater våre fotografer tok for papiravisa, den gamle og gode. Disse filmrullene og platene var ikke tidligere digitalisert før Dagbladet og Norsk Folkemuseum fant hverandre i felles begeistring i 2003 da arbeidet med digitaliseringen så smått startet.

ERLING: «Portrett av en NRK medarbeider, den 30. juli 1970», Erling Lægreid - en stemme vi savner i dag.
ERLING: «Portrett av en NRK medarbeider, den 30. juli 1970», Erling Lægreid - en stemme vi savner i dag. Vis mer

Nå har folkemuseets fagkyndige ansatte, og frivillige fra dette huset, gjort unna en solid og viktig jobb for den oppvoksende slekt, forskere, historikere og lesere. Bildearkivet er satt i Primus-system og er søkerbart via DigitaltMuseum.no. Men, det koster penger å digitalisere. Mye gjenstår fortsatt ettersom det ofte dukker opp en eske glassplater her, noen filmruller der og bilder/negativer fra 1970 og framover. Men, takket være blant annet Dagbladets Stiftelse er framtida ganske så lys. I tillegge jobbes det også med andre gode finanskrefter for at det meste fra Dagbladets fotografers arbeider skal kunne digitaliseres, bevares og brukes.

Og, besettelsen av å tumle rundt i de gamle bilders arkiv er skummelt morsomt. I går søkte vi på «Club 7» og årstallene 1968 og 1970. Her fant vi blant annet de tre bildene vi trykker her. Hvem jenta på Club 7-fotografiet er? Nei, det vet vi ikke. Fotografene var ikke alltid så flinke til å skrive ned navn på hvem de tok bilder av, men vi ser jo at selges murere over disk. Så, er det noen som kjenner igjen vedkommende bak disken: Ta kontakt med oss.

I arkivet ser vi at det svinger i de gamle 7-krokene, takket være vår fotograf Kåre Nymark som var på pletten.

Identifikasjonen av personene på fotografiet fra 1968 var langt enklere ettersom det står Odd Martinsen og datidas store revydronning, Elisabeth Granneman (1930 – 1992). Bildet er tatt i forbindelse med det klassiske Monolittrennet som ble avholdt i Frognerparken fra 1954 til 1988. Hvorfor ingen har tatt opp igjen denne formen for Oslo-renn? Nei, si det. Tenk å se en innbitt Petter Northug stake forbi selveste «Sinnataggen». Kom igjen, snøkanoner.

Vi nevner også at via vår Pluss-tjeneste er det muligheter til å søke i hele denne avisas arkiv på avisdatoer, dette fra vår første utgave og fram til i dag. Godt verktøy for alle som er interessert i vår nære historie eller som vil hygge seg med å lese det våre gamle penner hadde på hjertet, de som hadde kunnskap, vidd og tid til å oppsøke kilder, ofte på bar. Takker for følget med Kate Næss (1938 - 1987), diktet «Nordmenn» (By Dikt, 1980, Bokklubbens Lyrikkvenner, utvalg ved Kjell Heggelund):

Om vinteren spiser de mye blod

Om sommeren er de

nesten radikale

Konen i melkebutikken

synes riktignok at byens

ambulanse bråker for mye

Det får da være grenser

for å redde liv sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media