En myte blir skapt

Dagbladet.no tar deg med bak scenene på den skumleste filmen noensinne - «Exorsisten».

Verdens skumleste film

1. PRISER: «Exorsisten» ble både en publikumssuksess og en kritikersuksess. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser, hvorav den vant for beste adaptasjon av en roman og for beste lyd. Videre mottok den fire Golden Globe-priser - William Friedkin for beste regissør, beste film og beste lyd, og Linda Blair fikk velfortjent prisen for beste kvinnelige birolle.

2. PENGER: Når filmen ble lansert i USA spilte den inn over 165 millioner dollar og 90 millioner på videofronten. Dette gjør «Exorsisten» til den mest lukrative skrekkfilmen noensinne. Forrige helg ble filmen vist som nattkino her i Norge og spilte inn hele 835 436,- norske kroner.

3. SPESIALEFFEKTER: Filmen er full av groteske spesialeffekter. Mesteparten av de fæle detaljene ble laget av spesialeffekt kunstneren Dick Smith. Smith hadde laget en maskin som skulle håndtere grønt spy, men regissør William Friedkin var ikke fornøyd med effekten. De grønne spyet ble skapt ved hjelp av animasjon. Men i scenen hvor slimet sprer seg ut over Merrins kappe, er effekten skapt av Smiths maskin.

4. ROLLENE:Både Shirley MacLaine og Jane Fonda ble tilbudt rollen som Chris O'Neil, før den gikk til Ellen Burstyn. Jack Nicholson ble tilbudt rollen som presten Karras, men Jason Miller spilte denne rollen i filmen.

Det gikk rykter om at Linda Blair, som var 14 år når filmen ble spilt inn, ble regelrett mishandlet under innspillingen. Dette har Linda Blair senere avkreftet. De mest kontroversielle og seksuelle scenene - onanering med kors - ble gjort av Blairs stand-in Eileen Dietz.

5. DEMONEN:Stemmeeffektene til den demoniske skapningen er gjort av Mercedes McCambridge. Hun saksøkte Warner Bros. etterpå fordi hun ikke ble kreditert for jobben.

Det har vært mye diskusjon rundt scenen hvor man ser en demon med et hvitt ansikt - hvem spilte demonen? I følge Mark Kermodes bok «The Exorcist» er det Linda Blairs stand-in Eileen Dietz som spilte demonen med det hvite ansiktet.

6. SANN HISTORIE? Ryktene hevder at «Exorsisten» er basert på en sann historie. The Discovery Channel har til og med laget en dokumentar, «In the Grip of Evil», omkring hendelsen som ligger bak filmen.

Dokumentaren er i regi av Charles Vanderpool, og han tar for seg en hendelse fra 1949 hvor en 13 år gammel gutt vistnok var besatt av en ond demon. Hendelsen inspirerte William Peter Blatty til å skrive bestselgeren «The Exorcist», som senere ble til filmen.

7. FORBANNELSEN: En film som omhandler det overnaturlige, ble fort sett på som overnaturlig i seg selv. Det går rykter om en forbannelse som hviler over de som jobbet med filmen. Hele ni mennesker døde under innspillingen, deriblant Jack MacCowran som spilte Burke Dennings. Samtidig har det gått så som så med karrierene til de involverte i filmen i ettertid.

8. LINDA BLAIR var fjorten år gammel da filmen ble innspilt. Skuffelsene begynte rett etter premieren. Alle trodde hun kom til å få Oscar, men da det kom frem at stemmen henne delvis var gjort av Mercedes McCambridge og at deler av scenene var gjort med hjelp av en dukke og en stand-in, brast drømmen om den gjeveste av alle priser. Siden den gang har Blair stort sett kun spilt i skrekkfilmer og tv-filmer av varierende kvalitet.

9. WILLIAM FRIEDKIN: Stor bedre gikk det ikke med regikarrieren til William Friedkin. Med unntak av den kritikerroste thrilleren «To Live and Die in L.A» (1985) med Willem Dafoe, har det gått heller dårlig. I fjor hadde han derimot stor suksess med «Spillets Regler» med Samuel L. Jackson og Tommy Lee Jones. Han nyeste filmprosjekt er «The Hunted», igjen med Tommy Lee Jones i hovedrollen. Med seg har han også Connie Nilsen, heltinnen fra «Gladiator».

10. JASON MILLER Jason Miller var forfatter før han debuterte som skuespiller som presten Karras, som har mistet troen i «Exorsisten». Han gav opp sin forfatterkarriere. Det var kanskje ikke hans smarteste trekk, for siden har ingen hørt mer til ham. For tida har Miller trukket seg tilbake fra filmen og jobber som kunstnerisk leder ved et teater i USA, mens han gjør en filmrolle i ny og ne. Han har også tatt opp igjen sin karriere som forfatter.