LEDER

Hovedleder: oppdrettsnæringen

En næring som stinker

Slik oppdrettsnæringen nå håndterer kritikk og miljøkrav, setter den sin egen framtid på spill.

I SÆRSTILLING: Oppdrettsselskapene har privilegier og beskyttelse som andre virksomheter bare kan drømme om. Foto: NTB Scanpix
I SÆRSTILLING: Oppdrettsselskapene har privilegier og beskyttelse som andre virksomheter bare kan drømme om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

God fortjeneste har en tendens til å gjøre profitørene kortsiktige og ansvarsløse. Det ser vi tydelig i oppdrettsnæringen. Prisene på laks er på et toppnivå, etterspørselen er frisk og selskapenes bunnlinjer svulmer. Samtidig vokser næringens miljøproblemer enda fortere. Luseplagen er på ingen måte under kontroll, selv om bruken av kjemikalier og medisin har eksplodert. I fjor brukte næringen fem milliarder kroner på å bekjempe lakselusa. Samtidig sier forskerne at det er umulig å få kontroll gjennom dagens bruk av lusemidler. Lusa blir raskt resistent. Kjemikalier, avføring og spillfòr er mange steder i ferd med å ødelegge fjorder, fiskefelt og det verdifulle fisket etter sjøørret og villaks. I tillegg er dyrevelferden ofte under enhver kritikk.

Laksen er den nye oljen, gjentar næringen og de politikerne som gjerne holder sin hånd over den. Det har gitt oppdrettsselskapene privilegier og beskyttelse som andre virksomheter bare kan drømme om. Oppdretterne av laks har utviklet et nettverk der politikere, kontrollbyråkratiet og deler av forskningsmiljøet spiller på lag. NRK-programmet Brennpunkt har gitt noen eksempler på hvordan dette fungerer.

Mest oppsiktsvekkende er politiets behandling av en anmeldelse av Marine Harvest for ulovlig dumping av kjemikalier i sjøen uten utslippstillatelse. Ifølge politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt var utslippet i utgangspunktet «en straffbar handling som rammes av forurensingsloven». Den ble likevel henlagt fordi utslippene «gjøres åpenlyst av mange aktører i oppdrettsnæringen og fagmyndighetene er klar over det». På godt norsk: Det er så mange som bryter loven med myndighetenes velsignelse at det ikke er noen vits i å forfølge saken. Hva mener riksadvokaten om en slik juridisk forståelse og praksis?

NRK kunne også avsløre at det forskes intenst for å få fram positive og salgsfremmende sider ved å spise laks. Så langt har de «uavhengige» forskerne gått at de benytter en egen designerlaks med lavere giftinnhold enn den som selges i butikkene. Selvsagt med milliondryss fra næringen. Også for dette finnes det et godt norsk begrep: Juks.

Oppdrett er en viktig næring for Norge. Slik den nå håndterer kritikk og miljøkrav, setter den sin egen framtid på spill. Næringen bygger på komplekse biologiske prosesser og kunnskap, og tåler ikke kvartalskapitalismens kortsiktige enkelthet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer