LEDER

Hovedleder: oppdrettsnæringen

En næring som stinker

Slik oppdrettsnæringen nå håndterer kritikk og miljøkrav, setter den sin egen framtid på spill.

I SÆRSTILLING: Oppdrettsselskapene har privilegier og beskyttelse som andre virksomheter bare kan drømme om. Foto: NTB Scanpix
I SÆRSTILLING: Oppdrettsselskapene har privilegier og beskyttelse som andre virksomheter bare kan drømme om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

God fortjeneste har en tendens til å gjøre profitørene kortsiktige og ansvarsløse. Det ser vi tydelig i oppdrettsnæringen. Prisene på laks er på et toppnivå, etterspørselen er frisk og selskapenes bunnlinjer svulmer. Samtidig vokser næringens miljøproblemer enda fortere. Luseplagen er på ingen måte under kontroll, selv om bruken av kjemikalier og medisin har eksplodert. I fjor brukte næringen fem milliarder kroner på å bekjempe lakselusa. Samtidig sier forskerne at det er umulig å få kontroll gjennom dagens bruk av lusemidler. Lusa blir raskt resistent. Kjemikalier, avføring og spillfòr er mange steder i ferd med å ødelegge fjorder, fiskefelt og det verdifulle fisket etter sjøørret og villaks. I tillegg er dyrevelferden ofte under enhver kritikk.

Laksen er den nye oljen, gjentar næringen og de politikerne som gjerne holder sin hånd over den. Det har gitt oppdrettsselskapene privilegier og beskyttelse som andre virksomheter bare kan drømme om. Oppdretterne av laks har utviklet et nettverk der politikere, kontrollbyråkratiet og deler av forskningsmiljøet spiller på lag. NRK-programmet Brennpunkt har gitt noen eksempler på hvordan dette fungerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer