En naiv super

Erlend Loe vet han får en super sommer. Han er nettopp blitt pappa for første gang - og det er ufattelig stort, også for en suksessforfatter.

- Det å få barn setter i gang et vanvittig rush av emosjoner. Omsorgsfølelsen slår inn på sekundet, sier Erlend Loe.

Han som engang skrev «Tatt av kvinnen» er nå helt tydelig betatt av sønnen.

- Så hvis vi spør hva som er supert for forfatteren av «Naiv. Super.»?

- Akkurat nå er det å få unge. Jeg har ikke opplevd noe som overgår det å være med på en fødsel, og se et barn jeg har vært med på å lage. Det blir vel neppe noe større enn det.

Ny sommerserie

Loe er første gjest i Dagbladets duggfriske artikkelserie, «Sommerdrinken», der vi reiser rundt med bartender Roar Hildonen og hans ambulerende bar.4 cl Beefeater London Dry Gin (kan erstattes med annen kvalitetsgin, vodka eller rom)

3 cl friskpresset sitronjuice

1 cl Monin Pasjonsfruktsirup

2 cl sukkerlake

4 stk friske peppermynteblad

Soda

Shake alle ingredienser, unntatt soda, med is.

Hell dette usilt i et Highball-glass.

Fyll opp med soda og pynt med en sitronbåt.

Hildonen er noe så fancy som verdensmester i fancycocktail og norgesmester i longdrink, i tillegg til at han som eneste nordmann har vunnet den internasjonale bartenderskolens høyeste utmerkelse, John Whyte Memorial-trofeet.

Faglig skulle vi derfor stå på stø grunn når vi nå legger bardisken til en parkbenk på Grev Wedels plass, bare et olivensteinkast fra forfatterens kontor i Oslo sentrum. Der komponerer vår medbrakte bartendermester en drink spesielt for vår gjest.

- Liker du gin eller rom?

- Mer gin enn rom. Jeg drikker i det hele tatt lite sprit, men gin er ok, sier Loe og blir avslørt som en litt naiv super.

Boka «L» er årets store sommerlektyre, med handling fra forfatterens ekspedisjon til ei øy i Stillehavet. Hildonen tenker derfor å lage en sydhavsdrink.

- Det kan passe bra, men det ble ikke mange drinker på øya. Vi hadde ikke med oss noe alkohol selv, og det er ikke veldig fordelaktig å gå rundt og være beruset i den varmen der, forteller Erlend Loe.

- Men det vokste utrolig mye lime på øya. Den presset vi i litt vann, og det var kjempegodt!

Frisk sitron

Friske råvarer også i sommerdrinken han nå får servert i et Highball-glass med masse is.

- Det lukter veldig godt. Den er veldig god, ja. Utsøkt faktisk.

Loe ler under tøyhatten, selv om det ikke akkurat er sydhavstemperaturer i lufta. Fornøyd med drinken og fornøyd med livet, ser det ut til.

- Dette blir helt klart en spesiell sommer for meg.

Han og samboeren har vært mye ute og reist. Nå som de har fått barn, blir det roligere en stund. I sommer blir det hyttetur i Rondane, med tid for ro, lesing og - ikke minst - beundring av lille-Loe.

- Det har gått fort de siste årene. Bare jobbing, liksom. Så det er godt å ha det litt roligere.

Noe har han likevel å henge forfatterfingrene i. Mindre ting. Litt oversetting og noe med film. Men ingen store prosjekter. Ingen roman. Selv om han håper det kan komme en liten en til neste år.

- Jeg har begynt å pusle litt med den. Mer vil jeg ikke si.

kjell-ivar.myhr@dagbladet.no

DRAKK MER: - Liker du Hemingway? spør Roar Hildonen, som til daglig er restauratør og bartender ved Kontoret Bar & Spiseri i Trondheim. - Ja, men han drakk mer, svarer Erlend Loe.
IKKE NAIV. IKKE SUPER: - Nei, ikke i det hele tatt, svarer Erlend Loe på spørsmål om han selv er naiv. Super da? - Nei, jeg er vel ikke suprere enn andre, mener forfatteren, som serveres den første sommerdrinken i Dagbladets nye artikkelserie.