En nasjon av nevroser og komplekser

Østerrike-ekspert Elsbeth Wessel er ikke så redd for Jörg Haider som det EU er. Hun tror dagens konflikt vil mobilisere landets positive krefter, og at Østerrike omsider kan få tatt et oppgjør med sin brune fortid.

- Østerrike har aldri tatt et oppgjør med sin nazistiske fortid. Østerrikerne tror selv at de ble okkupert av Hitler, men det stemmer ikke. De jublet da han marsjerte inn i landet. Dagen etter Hitlers innmarsj var den østerrikske mobbens overgrep mot jødene så voldsomme at selv naziaviser i Tyskland ble opprørt over dem. Det finnes fotografier fra trettiåra hvor pent antrukne wienere står og hånler av jøder som skrubber fortauene med tannbørster.

FÅ ANDRE NORDMENN kan Østerrike så godt som Elsbeth Wessel. Hun er professor i tyskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo og tok doktorgraden på den østerrikske dikteren Hugo von Hofmannsthal. Gjennom de siste tiårene har hun hatt jevnlige opphold i landet, og rapportert i aviser og tidsskrifter om østerriksk samfunnsliv, kultur og litteratur. I fjor kom den prisbelønte boka «Wien», (Sypress forlag), en bredt anlagt kulturstudie av Østerrike fra barokken og fram til i dag.

- Psykoanalytikeren Erwin Ringel, ekspert på den østerrikske folkesjelen, mente Østerrike i etterkrigstida hadde utviklet seg til en fortrengningsnasjon. Da Kurt Waldheim ble markedsført som den store østerriker, tronende bak et pompøst barokkskrivebord i Hofburg-palasset, så mange for seg den reinkarnerte keiser Franz Joseph, østerrikernes viktigste farsfigur. For Ringel er det moderne Østerrike kjennetegnet av et tragisk paradoks, en blanding av storhetsfantasier og underlegenhetsfølelse, en slags skamfølelse og en hang til selvrettferdighet. Kall det et keiserkompleks. Den kollektive fortrengning, den manglende erkjennelse av fortidas synder, har også muliggjort stygge antisemittiske utglidninger, sigøynermord, fremmedfrykt, kryptofascisme og kirkeskandaler, forklarer Elsbeth Wessel.

- Er det dette som gjør seg gjeldende nå med Haider?

- Både ja og nei. Bak fasaden av Mozart-kuler, nyttårskonserter og overdådige konditorvarer er Østerrike på mange måter et snuskete og ekkelt samfunn. Kardinalen i Wien måtte for eksempel for kort tid tilbake gå av på grunn av noen fæle pedofilihistorier. Som straff ble han satt i et nonnekloster. En sigøynerfamilie ble slaktet ned i fylket Burgenland for ikke så lenge siden, uten at det satte opinionen i brann. Og jeg vil påstå at ingen andre menn er så preget av aggresjon og komplekser som østerrikske menn. De slår barna og pisker hundene sine, det har jeg selv sett mange ganger. Aggresjonen er åpenbart et resultat av autoritær oppdragelse.

Men bakgrunnen for Haiders popularitet nå, etter EUs reaksjoner, er det såkalte reduksjonssjokket i 1919, da Østerrike ble redusert fra et stort rike med 52 millioner innbyggere og til en republikk på bare 6- 7 millioner. Det har skapt store komplekser overfor omverdenen. Vi så denne trassreaksjonen under Waldheim, og vi ser den nå. Hva har utlandet med å blande seg inn i våre indre anliggender? Trassreaksjonen ligger dypt i det østerrikske folk. Det er all grunn til å være redd for den.

- MEN HVORFOR HAR østerrikerne aldri tatt et oppgjør med sin brune fortid?

- Fordi det var ubehagelig. Det passet best å la være. Østerrikerne har aldri stormet barrikader. De velger den mest bekvemme vei. De lar det helst skure og gå.

- Er det riktig å reagere mot Haider som om man sto overfor en ny Hitler?

- Nei, jeg ville vært forsiktig med en slik parallell, selv om Haider på 80-tallet bygde sin politikk på en slags kryptofascisme og roste både SS og Hitlers sysselsettingspolitikk. Haiders far var jo nazist, han visste om velgerpotensialet blant dem.

På sin USA-turné for noen år siden uttalte Haider at hans ambisjon er å bli en stor statsmann. Han har gitt seg selv god tid til å nå dette målet. Jeg har selv sett ham både live og på TV mange ganger. Det er bare å innrømme at han er en retoriker av rang, en showstjerne med verbale evner og guttesjarm. Han går rett hjem hos gamle damer, som faktisk utgjør en stor velgergruppe i Østerrike, er dyktig på TV og glatt som en ål. Men han er en hykler og opportunist som snur sin kappe etter vinden hele tida.

ELSBETH WESSEL FORTELLER at det under krigen het at østerrikerne var slette nazister, men perfekte antisemitter. De var ikke så opptatt av Hitlers politiske ideologi som å få tømt sin vrede over jødene, som satt i mange viktige maktposisjoner i Wien.

- Noe av det samme ser vi i dag. Mange av velgerne vet ikke helt hva Haider står for, at han vil rasere hele kulturlivet har for eksempel gått dem hus forbi, men de deler hans fremmedfrykt og frykt for balkanisering av Østerrike.

Østerrike har da også tatt imot enormt med flyktninger fra det tidligere Jugoslavia, hvilket merkes på de offentlige budsjettene. Samtidig skaper EUs åpning østover en frykt blant østerrikerne for at polakker og ungarere skal ta jobbene fra dem. Annen og tredje generasjons innvandrere, blant dem mange tyrkere som har jobbet seg opp, støtter Haider og synes det er positivt med innvandringsstopp.

Det er også viktig å huske at det har vært politisk vindstille i Østerrike siden 50-tallet. Sosialdemokratene, SPV, og de konservative, VVP, har styrt i fellesskap. Det har aldri vært streiker i Østerrike, men en rekke korrupsjonsskandaler, der den ene samfunnstoppen etter den andre er blitt avslørt uten at det har fått konsekvenser.

En sosialistisk nomenklatura har styrt det meste i det østerrikske samfunnet, selv utnevnelser av teatersjefer i Wien har de hatt hånd om. Mange ser nok Haider som en politisk innovatør og en redningsmann ut av det sosialdemokratiske edderkoppnettet.

- VIL ØSTERRIKERNES oppslutning om Haider bare øke framover?

- Han ligger på 33 prosents oppslutning på meningsmålingene nå. Dersom presset fra utlandet forsterkes, er det ikke utenkelig at han havner nærmere 50. Men jeg tror vi må tåle et intermesso med Haider. Jeg har sterk tro på Østerrikes demokratiske krefter. For det finnes et annet Østerrike, et folk som stiller opp for sine naboer i øst, og som i Habsburg-monarkiet levde i et flernasjonalt EU lenge før dagens EU var oppfunnet. At 30000 mennesker gikk i fakkeltog i Wien mot Haider og hans frihetsparti FPV, kan bety at de som står for noe annet enn Haider, nå mobiliserer. Forhåpentlig tar de også et grundig oppgjør med Østerrikes slaskete fortid.