En nasjonalskatt er borte

Ivo Caprino døde i går, 80 år gammel. Filmkunstneren og dokkemakeren sovnet stille inn etter kort tids sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Caprinos beste

Selv om han hadde passert 80 år, hadde Ivo Caprino bevart barnet i seg. Ikke bare så han ungdommelig ut, han var ung til sinns. Og så var han «maurflittig», og kunne ikke tenke seg noe mer gøyalt her i livet enn det han levde av.

Hadde kreft

- Jeg har diagnosen kreft. Så lenge man ikke går og har det vondt og blir satt tilbake, så har det vært en inspirasjon - det har åpnet øynene mine for en del ting.

Slik ordla han seg i Vårt Land for ett år siden. I går måtte filmmaker, oppfinner og trollmann Ivo Caprino gi tapt for sykdommen. 17. februar ville han fylt 81 år.

Det var et eventyrlig liv han levde, og eventyret brakte han også ut til folket. Mange generasjoner nordmenn er blitt nærmere kjent med norske folkeeventyr, fantastiske skikkelser og farkoster, takket være Caprino. Ikke bare nordmenn, heller, for han har satt spor etter seg internasjonalt også. Helt siden han i 1952 gikk til topps på den internasjonale barnefilmfestivalen i Venezia med dokkefilmen «Veslefrikk med fela» har han hatt et internasjonalt publikum.

Historiens største

Aller mest vil han bli husket for «Flåklypa Grand Prix», der han grep Kjell Aukrusts fargerike figurer og lagde en helaftens spillefilm som er gått inn i historien som den største norske filmsuksessen.

Og det fins knapt barn i Europa som ikke har frydet seg nuppete hver hang de har sett to små luringer som roper «Ikke gjør som mora di sier!». Karius og Baktus, som riktignok ble skapt av Torbjørn Egner, fikk liv av Ivo Caprino. Han ble pappaen deres, akkurat som han ble pappaen til alle de andre fantastiske dokkene han ga liv.

Det spørs om Jim Hensons karriere hadde blitt som den ble om det ikke hadde vært for Ivo Caprino. Han hadde mye å takke sin norske kollega for. Det samme hadde skaperne av den britiske suksesserien «Spitting Image». Det de gjorde på 80-tallet hadde Caprino allerede gjort i 1952, ikke på tv, men på film.

Det var i farens møbelsnekkerverksted på Snarøya han oppdaget en teknikk for å bevege dokker på film. Oppfinnertrangen har alltid vært der, og som en ekte innovatør har han vært av de første til å ta i bruk ny teknologi.

Hans supervideograf ble en suksess, i likhet med Hunderfossen Familiepark. Helt til det siste arbeidet Caprino med computerbasert animasjon. De fleste av hans jevnaldrende våget aldri å nærme seg en computer. Han ble en mester også i det nye mediet.

Humør

Bjarne Sandemose, nærmeste kollega og nær venn gjennom 45 år, vil ha Caprinos uoppslitelige humør som sitt kjæreste minne.

- Han har vært en fryd å samarbeide med. Jeg kommer først og fremst til å huske det gode humøret, vennligheten og pågangsmotet. Fikk han en idé, ble det gjennomført, sier Sandemose.

- Ivo Caprino har stått for den største suksessen norsk film har hatt gjennom tidene med Flåklypa-filmen. Han klarte å skape de store klassikerne, både med sine kort- og langfilmer, sier tidligere leder i Norsk Filmforbund, Rolv Håan.

Sin siste fødselsdag feiret multikunstneren Ivo Caprino på Hunderfossen familiepark på Lillehammer.

- Det er kanskje ett av de sterkeste minnene jeg har om min gode og nære venn, forteller direktør Anders Huuse ved familieparken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer