- En nasjonalskatt kan være på vei utenlands

Widvey må handle, sier kunsteksperter.

EN AV PERLENE: Vilhelm Bjerke-Petersens «Førerne og idealerne» fra 1935 er en av skattene i Stein Erik Hagens Canica-samling, ifølge kurator Steinar Gjessing. Foto: Steinar Gjessing.
EN AV PERLENE: Vilhelm Bjerke-Petersens «Førerne og idealerne» fra 1935 er en av skattene i Stein Erik Hagens Canica-samling, ifølge kurator Steinar Gjessing. Foto: Steinar Gjessing. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når det nye Nasjonalmuseet står ferdig på Vestbanen i 2019 håper mange at Stein Erik Hagens Canica-samling skal være en del av utstillinga. 

Men innen den tid kan samlinga på drøyt 1500 bilder være i utenlandske hender. 

- Jeg har snakket med flere direktører ved store museer som sikler etter samlinga. Den er ganske enestående, og jeg vet det har vært samtaler, sier Gunnar Danbolt, professor emeritus i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen.

Hagen vil ikke donere Samlinga beskrives som en av Nordens vakreste, og er ifølge Danbolt bygget slik at den utfyller Nasjonalmuseets samling. 

- Vi snakker om meget anerkjente institusjoner, men jeg vil ikke gå nærmere inn på hvilke. Det ville vært en grusomhet for Kultur-Norge om samlinga forsvinner ut av landet. En grusomhet, sier Danbolt. 

Flere medier har den siste uka rapportert at Stein Erik Hagen er villig til å donere sin massive samling, verdt 1 milliard, til Nasjonalmuseet.

Dagbladet vet at det ikke stemmer. Hagen skal være villig til å deponere deler av utstillinga, altså låne bort, men å donere har aldri vært aktuelt, sier kilder nær Hagen. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer