En natt med Garth Brooks

Country-artisten Garth Brooks var lei av å stå stille og spille. Han ville blåse ut. Dermed ble han pop-musikeren Chris Gaines.

NEW YORK (Dagbladet): Vi flyter gjennom New York-natta i en laaang svart limousin. Rett mot meg sitter den mestselgende plateartisten siden Beatles, Garth Brooks. Han er langt inne i mobiltelefonen og forsikrer kona, Sandy, at han elsker henne over alt på jord. Etterpå viser han meg stolt bildene han har i lommeboka av de tre småjentene sine.

Hilser pent

Så inviterer Garth (37) meg opp på rom 3115 og byr på en flaske vann. Men først hilser han pent og tar av seg capsen, som veloppdragne gutter fra Oklahoma har lært å gjøre når de treffer voksne folk. Ja, han har baseballcaps og ikke cowboyhatt på seg denne natta.

- Yes, mam, sier han, setter de uskyldsblå øynene i meg og er klar til å svare på hvorfor i all verden han skaffet seg et alter ego i filmfiguren og popstjernen Chris Gaines. Han har nettopp avsluttet lydprøver i det tradisjonsrike Beacon Theatre på Upper West Side hvor han skal opptre på magasinet GQs kåring av årets menn. Og han skal være Garth Brooks i helsvart med svart cowboyhatt som synger Chris Gaines.

Hest og hatt

Har mannen som løftet cowboy-musikken inn i populærmusikkens svimlende salgstall, sviktet både hest og hatt? Bekymrede scenearbeidere på Beacon Theatre spør Garth om dette, mens han geleider meg ut mellom en vrimmel av ledninger.

- Ta det med ro, sier Garth beroligende og forsikrer at Chris Gaines er en fantasifigur som bare tilhører filmen «The Lamb» som kommer om ett år. Garth Brooks forsvant aldri, sier han med stort alvor.

- Siden jeg bare har en juleplate i år, fant vi ut at jeg kunne gi ut filmmusikken til Chris Gaines nå, «The Greatest Hits». Men pressen er blitt sittende på gjerdet og forstår ikke helt hva jeg driver med. Det er kanskje derfor anmeldelsene er lunkne. Og jeg skiller beinhardt mellom popmusikken til Chris Gaines og countrymusikken til Garth Brooks, sier Garth Brooks.

- Det ser ut som du har det gøy i popbandet til Chris Gaines?

- Det har vært min redning. Dette har vært det verste året i mitt liv. Moren min døde av kreft for to måneder siden, og det har vært en grusom tid for hele familien. Musikken har reddet meg, sier mannen som har solgt nærmere hundre millioner plater og bare i fjor tjente 1,4 milliarder kroner.

Penger synes derimot den milde bamsemannen, som nå bor utenfor Nashville, det er vrient å snakke om.

Men han er glad han har et privatfly, slik at han ikke behøver være mer enn tre dager borte fra kona og døtrene på sju, fem og tre år. Og penger kan være godt å ha, sier han ettertenksomt.

- Jeg var i stand til å gi moren min den beste legebehandling i California. Det kunne jeg ikke gjort uten penger, sier han.

Sidesprang

Onde tunger sier at Brooks-fans misliker sidespranget med popmusiker Chris Gaines så mye at det fare for salget hans i framtida.

- Jeg er ikke noen modig fyr og tar sjelden sjanser. Jeg fikk derimot en sjanse til å leke med musikk og gjøre noe nytt. Hele utgangspunktet mitt er at jeg vil huskes for musikken min, ikke salgstall. Og det var gleden ved å lage show ut av C&W-konsertene som fikk det hele til å ta av. C&W-sangere står som regel stille og spiller, mens jeg ville blåse ut. Så vi får se hvordan det går, sier han uten å se videre vettskremt ut.

Favoritten hans er Freddy Mercury fra Queen, og ved siden av C&W-klassisker står Tina Turner og James Taylor øverst på favorittlista hans.

- Med de beina kan Tina holde ut i mange tiår til, sier han muntert.

Våpen-frelst

Tida på rom 3115 går fort med en avslappet Brooks bak blomsteroppsats og kunstferdig frukt fra hotellets direktør. Vi snakker om landet hans og våpen. Og Garth Brooks forteller at mange har villet ha ham til å gå ut mot håndvåpen etter alle massakrene i USA de siste årene.

- Sorry, jeg kan ikke det. Jeg er vokst opp med våpen, og har masse våpen selv. Innelåst riktignok, men jeg har masse våpen hjemme i Nashville. Det er en rett amerikanere har, som vi har fått inn med morsmelken. Så lenge folk ikke har tanks i stua, kan jeg ikke reklamere mot våpen, sier han.

Så lener han seg fortrolig fram mot meg og innrømmer at han er ganske sårbar. Dårlige kritikker, dårlig presse, harde ord og ubehagelig atmosfære virker veldig sterkt på ham.

- Jeg er en personlig fyr, og derfor sørger jeg for at de som står meg nær, også bandet mitt, er venner, sier Garth Brooks som kommer med mer Garth Brooks neste år.

- God natt, mam, sier han og tar av seg lua. Og ber limousinens sjåfør, Mr. Henderson, kjøre «the lady» hjem.

Neste gang blir det privatfly, Garth.

«Jeg skiller beinhardt mellom popmusikken til Chris Gaines og countrymusikken til Garth Brooks.»GARTH BROOKS

I USA

MED COWBOY HATTEN PÅ: Garth Brooks har solgt nærmere hundre millioner plater.