En nerd hevner seg

En ung, lite elskelig nerds bekjennelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Seks år er gått siden Jonathan Franzen med den praktfulle familieskildringen «Korrigeringer» skrev seg inn i historien til «den store amerikanske romanen».

Siden har produksjonen hans begrenset seg til mindre ambisiøse – og mindre imponerende – essays: Samlingen «Å være alene» (2002) og fjorårets «Mistrivselssonen», som nå foreligger på norsk. Utgivelsen har undertittelen «En personlig historie» og likner en memoarbok, men store deler av fire av de seks kapitlene har vært publisert i The New Yorker tidligere, og «Mistrivselssonen» preges av at den er sydd sammen av tekster som har vært skrevet hver for seg.

Allergisk mot moro

Gjennomgangstemaet er imidlertid Franzens egen oppvekst og familie: Tankene ledes uunngåelig til den dysfunksjonelle – og på påfallende mange vis like – familien i «Korrigeringer» når man leser i «Mistrivselssonen» om det man må regne med er Franzens reelle oppvekst i Midtvestforstaden Webster Groves og de ultrasmåborgerlige, gledesløse foreldrene hans.

Å skrive om sine foreldre er en vanskelig kunst, og foreldreportrettene i «Mistrivselssonen» er nesten sjokkerende nådeløse: «Mor virket redselsfullt ensrettet og håpløst opptatt av penger og ytre ting, og far lot til å være allergisk mot alt som var moro. Jeg ville ikke ha det de ville ha. Jeg verdsatte ikke det de verdsatte.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer