En nødvendig rusreform

Skadebegrensning må være førende for norsk ruspolitikk. Ikke moralisme.

RULLER EN RØVER: En deltaker i en legaliseringsdemonstrasjon i Berlin i fjor ruller seg en joint. I sitt valgprogram, som blir lagt fram i dag, går Miljøpartiet De Grønne inn for avkriminalisering. De vil også utrede regulert omsetning av narkotika. Foto: Britta Pedersen/dpa/ NTB SCANPIX:
RULLER EN RØVER: En deltaker i en legaliseringsdemonstrasjon i Berlin i fjor ruller seg en joint. I sitt valgprogram, som blir lagt fram i dag, går Miljøpartiet De Grønne inn for avkriminalisering. De vil også utrede regulert omsetning av narkotika. Foto: Britta Pedersen/dpa/ NTB SCANPIX:Vis mer
Meninger

I september 2014 la The Global Commision on Drug Policy (GCDP) frem sin rapport om effektene av de siste tiårenes ruspolitikk. Konklusjonen var at det er tvingende nødvendig med grunnleggende endringer, både for å ivareta de som bruker og misbruker rusmidler, for å redusere rusbruk blant unge og for å knekke det illegale markedet.

Når De Grønne i dag legger frem sitt utkast til valgprogram etter en omfattende høringsrunde i partiet, står en samlet programkomite fast på De Grønnes mangeårige linje om avkriminalisering av rusbruk, i tråd med GCDPs anbefaling.

Kjernen i De Grønnes ruspolitikk har alltid vært - og skal fortsatt være - kunnskap og medmenneskelighet. Vi jobber for et samfunn hvor skadevirkningene av rusavhengighet begrenses. Den enkelte rusavhengige skal møtes med verdighet, og tilbys faglig god hjelp og behandling.

Selv om norsk ruspolitikk på flere felt har god måloppnåelse, er det mye som gjenstår. Da er straff et lite egnet virkemiddel. Avkriminalisering har derfor vært en del av De Grønnes politikk siden 1997. Det er et standpunkt politiske motstandere både har forsøkt å latterliggjøre og har brukt i et forsøk på å skremme velgere fra å stemme grønt.

Heldigvis er vinden i ferd med å snu. Vår tilnærming får nå støtte fra jurister, samfunnsøkonomer og sosiologer, fra partiet Venstre, fra deler av Senterpartiets programkomité og fra deler av Fremskrittspartiets programkomité. Sist ut i rekken var Høyre, hvor programkomiteen på torsdag enstemmig gikk inn for å “overføre ansvaret for samfunnets oppfølging av bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk, fra justissektoren til helsetjenesten”. Dermed ligger det an til flertall på Stortinget for den største oppmykningen i narkotikalovgivning siden 1960-tallet. Dette er gode nyheter for mange.

Miljøpartiet De Grønne vil gå lenger. Med utgangspunkt i de erfaringene man nå gjør seg i andre land, ønsker vi også en offentlig utredning av hvorvidt en strengt regulert omsetning av lettere rusmidler kan bidra til skadereduksjon.

Grunnen til at vi etterlyser dette er enkel: den såkalte krigen mot narkotika har ikke fungert, og kriminalitet knyttet til det gigantiske illegale markedet koster samfunnet dyrt. I andre deler av verden er det langt verre: i Mexico kan så mange som 125.000 mennesker ha mistet livet som ofre for narkokartellenes herjinger.

Kan man - gjennom at myndighetene tar kontroll over produksjon og omsetning - bidra til å knekke det illegale markedet, og til å bekjempe storskala organisert kriminalitet? Kan man samtidig øke sannsynlighet for at rusavhengige fanges opp og følges opp av helsesystemet? Gjennom regulert omsetning kan man sørge for alderskontroll, stoffstyrkekontroll og kontroll med utsalgssteder, noe som selvsagt ikke eksisterer i det illegale markedet. Kan det bidra til å redusere skadevirkninger? Kan det redusere risikoer? I De Grønne mener vi at det er på tide at disse spørsmålene stilles. Både avkriminalisering og en eventuell regulert omsetning kan i tillegg frigjøre politi- og andre samfunnsressurser.

En skadebegrensende politikk må selvsagt handle om mer enn disse spørsmålene. Mennesker som sliter med rusavhengighet må møtes med et bredt og sterkt helsefaglig tilbud, med gode økonomiske rammer. Vi må ha et system som gir helsepersonell tid og rom til å se enkeltmennesket. Men viktigst av alt: Rusmisbrukere trenger hjelp, ikke straff.

Vi kan bare håpe at de andre partiene etterhvert ser fornuften, ikke bare i avkriminalisering, men også i en grundig gjennomgang av den rådende ruspolitikken, en gjennomgang der det verken er dogmer, moralisme, en utopisk nullvisjon eller ren panikk som får råde, men istedenfor fakta og et ønske om å begrense skadevirkninger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.