EN KOLOSS: Danmark har mistet en av sine aller største forfattere, Klaus Rifbjerg - også kalt «Store Klaus», men henvisning til H.C. Andersen. Foto: Dagbladet
EN KOLOSS: Danmark har mistet en av sine aller største forfattere, Klaus Rifbjerg - også kalt «Store Klaus», men henvisning til H.C. Andersen. Foto: DagbladetVis mer

En nordisk gigant er død

Forfatteren Klaus Rifbjerg.

Det melder en rekke danske medier. Rifbjerg døde påskeaften.

Klaus Rifbjerg regnes som en gigant i nordisk sammenheng. Han mottok flere priser, og ble i 1970 tildelt Nordisk råds litteraturpris.

- Han var den største Rifbjerg debuterte med diktsamlingen «Under vejr med mig selv» i 1956, men skrev også romaner, noveller og barnebøker samt manus til teater, revy, hørespill og film.

Klaus Rifbjerg ble populært kalt Store Klaus, med henvisning til og sammenlikning med selveste H.C. Andersen.

- Han er jo den største. På samme måte som H.C. Andersen. Han er den største i min tid, fordi han har holdt seg på toppen som en utroligt viktig og original livskraft i seks-syv årtier. Han hadde en helt enorm skaperkraft, sier den danske forfatteren Hanne-Vibeke Holst til Berlingske.

Danmark sørger Danske medier har siden dødsfallet ble kjent i går markert dette med artikler og kommentarerer. Det er helt klar at landet sørger over en ekstrem produktiv forfatter og kunstner.

- Hadde han vært fotballspiller, hadde han vært Michael Laudrup, sier forfatteren Holst videre til Berlingske.

Klaus Rifbjerg skrev om lag 40 romaner, en rekke noveller, dikt, essays, skuespill og revyer - oversatt til det europeiske og amerikanske markedet. Han var opptatt av økologisk og dansk mat, og var med på å åpne gourmetrestauranten Kong Hans Kælder i 1976, Københavns og Danmarks eldste Michelin-restaurant.

Bråk i Norge Da Tom Remlov, som nå er leder for Riksteatret, var sjef for Norsk Film, fikk han det glatte lag av bl.a. regissørene Marius Holst og Oddvar Einarson - og den danske forfatterveteranen Klaus Rifbjerg på Filmefestivalen i Tromsø i 1997.

Dette p.g.a. håndteringa av Marius Holsts filmprosjekt «Eksil», som Rifbjerg var involvert i.

Klaus Rifbjerg var fra 1959-1971 litteratur-, film- og teaterkritiker i dansket Politiken. Han var også i en årrekke direktør for forlaget Gyldendal i Danmark.