Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grammy

En nordmann har rekorden i antall Grammy-nominasjoner uten å vinne

Morten Lindberg hadde fire nominasjoner i tre kategorier - men vant ikke i år heller.

Rekord: Morten Lindberg har 24 personlige Grammy-nominasjoner og til sammen 32 med plateselskapet 2L. foto:Tom Henning Bratlie & Morten Lindberg/2L
Rekord: Morten Lindberg har 24 personlige Grammy-nominasjoner og til sammen 32 med plateselskapet 2L. foto:Tom Henning Bratlie & Morten Lindberg/2L Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt norsk tid deles Grammy-prisene ut i New York. Jay Z leder an med åtte nominasjoner, tett fulgt av Kendrick Lamar med sju og Bruno Mars med seks.

Mens vi fremdeles venter på den tv-overførte prisutdelingen, er noen av kategoriene allerede delt ut, og med det er det klart at Morten Lindberg ikke vant i år heller.

Til årets Grammy-utdeling er det fem norske nominasjoner, med Stargate i den prestisjetunge «Song of the Year»-kategorien.

Produsentduoen er nominert sammen med artist Julia Michaels, Benny Blanco og Justin Tranter for sangen «Issues», som i fjor klatret til sjuendeplass på Billboard Hot 100.

Mikkel Storleen Eriksen og Tor Erik Hermansen i Stargate har tidligere vunnet Grammy både i 2008 for «Best R&B Song» med Ne-Yos «Miss Independent» og i 2010 for «Best Dance Recording» med Rihannas «Only Girl (In The World)».

Foruten Stargate er Truls Mørk den eneste norske vinneren - i 2001. Men den som har desidert flest nominasjoner er Morten Lindberg og plateselskapet 2L.

- Ja, vi har en ubestridt verdensrekord i antall nominasjoner uten å vinne. Det går vel som det pleier i år også, ler Morten Lindberg.

Det fikk Lindberg rett i. Hans rekord i antall Grammy-nominasjoner uten å vinne består. Lindberg kan nå legge til fire nye nominasjoner til lista uten seire.

Slår Snoop Dogg

Som tekniker og produsent har han nå 24 nominasjoner, og samlet er plateselskapet 2L oppe i 32 nominasjoner siden 2006. Dermed slår han Brian McKnight sine 17 og Snoop Dogg sine 16 nominasjoner uten å vinne med solid margin.

Stargate: Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen da de vant Grammy i 2009. Foto: NTB scanpix
Stargate: Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen da de vant Grammy i 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

Denne gangen har det lille norske plateselskapet 2L vinnersjanser i fire kategorier: to i «Best Surround Sound Album», i tillegg til «Best Engineered Album» og «Producer Of The Year».

Lindberg er opptatt med en innspilling i Nidarosdomen i Trondheim og vil derfor måtte følge showet fra tv-skjermen.

I kategorien «Best Surround Sound Album», der Lindberg hadde dobbelt så stor vinnersjanse som i de andre kategoriene, var det Jane Ira Bloom med «Early Americans» som stakk av med seieren. I kategorien «Producer Of The Year» var det David Frost som vant, mens «Best Engineered Album» gikk til Mark Donahue for «Shostakovich: Symphony No. 5; Barber: Adagio».

- Hva er hemmeligheten bak alle disse nominasjonene?

- Jeg tror det er en kombinasjon av flere faktorer. Grunnleggende gode produksjoner, kvaliteter som treffer det amerikanske markedet, og at vi har noen helt spesielle forutsetninger i det norske musikkmiljøet.

Tar sjanser

Med dette sikter Lindberg til kontrasten mellom det ekstreme kommersielle fokuset innen klassisk musikk i USA, i motsetning til den mer langsiktige tankegangen her hjemme.

- Vi har tålmodighet, og ser at mange av produktene vi laget for 5-10 år siden blomstrer i dag. Dessuten har vi tid til å bygge opp tillitt mellom komponister, utøvere og oss som produsenter. Da kan vi i større grad ta sjanser og eksperimentere, forklarer han.

For Lindbergs del dreier det seg om å trekke veksler på gode erfaringer, og samtidig søke nye utfordringer.

- Du må ha en personlig drivkraft, viljen til å ta det ett skritt lenger enn forrige gang.

Blant annet har Lindberg og 2L høstet ros for sine innspillinger i surround. Kirker er på grunn av akustikken blant de foretrukne innspillingsstedene. Totalt har plateselskapet gitt ut mer enn 100 utgivelser i ulike formater.

- 99 prosent hører musikk i to kanaler. Men erfaringene fra arbeidet med surround og 3D har gjort oss i stand til å lage enda bedre stereo også.

Når det gjelder minner fra tidligere Grammy-show har Lindberg bare en ting å si:

- Det er som med Las Vegas; det som skjer der, det blir der.

Grammy-showet kan sees direkte på NRK2 fra klokka 01.30 i natt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!