Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En Normann på russisk

Dagbladets Peter Normann Waage er høyst fortjenstfullt pakket pent inn og overrakt som offisiell gave - med sløyfe på - fra den norske stat til St. Petersburg i anledning byens 300-årsjubileum.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er en begivenhet når en nordmann får en biografi om Dostojevskij oversatt til russisk. Men tilfeldig er det ikke. Waages Dostojevskij-biografi, som kom på norsk i 1997, er skrevet som et fortettet drama over et vanvittig liv. Waage spiller på et stort register der filosofen og tenkeren Dostojevskij spiller hovedrollen, og bakteppet er biografens store kunnskaper om russisk kulturhistorie.

DISSE LINJENE MED

selvpålagt anmelderi fordi Waages bok ennå ikke er anmeldt i russiske aviser.

- Men det har vært stor pågang. Jeg har vært intervjuet på TV og deltatt i et innringingsprogram på radio. Dessuten har jeg blitt intervjuet i flere aviser, sier Waage til Dagbladet. Det har dessuten vært debatter om Dostojevskij med Russlands fremste eksperter, der Waage har deltatt.

- Hva er det som gjør Dostojevskij så stor?

- Han er så stor fordi han våger å stille dramatiske spørsmål og så svare på dem både i litteraturen og i livet. Noe av poenget med ham er at han prøver ut tanker med livet sitt, sier Waage. Og han fortsetter.

- Han aner nok svarene. Men for å stille de riktige spørsmålene må man ane svarene, sier han.

WAAGE ER PÅPASSELIG

med å understreke at han ikke er den eneste som er gitt bort fra Norge for å feire den storslåtte byen Peter den store fikk bygd i det som da var en del av Sverige for 300 år siden. I helga var utenriksminister Jan Petersen i byen og overrakte en nyoppusset teatersal til Dostojevskij-museet. Salen er en av St. Petersburgs mest populære mindre teatersaler, blant annet fordi den er bygd sånn at publikum og skuespillere kommer nært inntil hverandre. Seinere på sommeren er en utstilling om Edvard Grieg også en del av Norges gave til byen St. Petersburg.

Men det var det med Dostojevskij. Interessen for dikteren som ble dømt til døden, som var straffange, som led av både spillegalskap og epilepsi, og som av sin samtid både ble oppfattet som radikal opprører og som en reaksjonær religiøs mystiker, er større enn noensinne.

Waage mener tida kan likne litt, og sier det var en enorm økonomisk vekst og byutvikling da Dostojevskij gikk rundt i St. Petersburgs smug og langs byens kanaler, der Waage for øvrig trives godt. Jo, det er nok noe med rastløsheten, mener han.

OG KANSKJE ER DET

en mening med at det er en utlending som setter de nasjonale kanoner på plass. I Norge er det briten Robert Fergusson som har skrevet den kanskje beste biografien over både Henrik Ibsen og Knut Hamsun. Kanskje må det en utlending til for å se det ekstra som kanonenes landsmenn selv ikke ser?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media