En norsk Maigret

12. plass til Jørgen Gunnerud.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Norsk kriminallitteraturs best bevarte hemmelighet» ble det sagt om Jørgen Gunnerud da han ble tildelt Rivertonprisen for årets beste kriminalroman 2007, Høstjakt. Det var den sjuende kriminalromanen i et forfatterskap uten de store faktene som skriker til seg oppmerksomhet. I skyggen av bestselgerne har han etablert en norsk Maigret ute i Hverdags-Norge, førstebetjent Knut Moen i Kripos.

OverraskendeRaymond Isaksens utgang (1994) er Jørgen Gunneruds inntreden i norsk krim. Moen er utsendt fra Oslo til ei bygd utenfor Alta der unggutten Raymond Isaksen er funnet ihjelfrosset på et fryselager. Mye tyder på at gutten er offer for en kriminell handling. En lang og møysommelig etterforskning avslører at mange i bygda har hatt gode grunner til å ta livet av Raymond Isaksen. Løsningen på mysteriet er helt logisk, og fullstendig overraskende.

Underveis har vi fått et presist sett portrett av ei nordnorsk kystbygd og dens innbyggere, fortalt på et korrekt bokmål med Finnmarks tonefall. Det er mesterlig gjort — språket synger. Med stor innsikt og enkle midler levendegjør Gunnerud de ulike menneskene i lokalsamfunnet — som ikke alltid går like godt sammen. Handlingen er konsentrert om å beskrive det allmenne og dagligdagse, og hva det skjuler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer