En ny dikter

Jens Bjørneboe: Dikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en anmeldelse av André Bjerkes siste dikt skrev jeg at skjønnhet er mangelvare. Etter at jeg nå også har lest Jens Bjørneboes debutsamling, undres jeg om ikke markedet er dekket. Det går en estetiker blant oss, en virkelig estetiker. Mot ham blir Bjerkes glede over livets skjønnhet bare rå og kroppslige geberder. Bjørneboes skjønnhet er det glatte marmorets bleke og urørlige.

Suverent, som når en stillebenmaler arrangerer sine motiver, slik har en følelsen av at denne dikteren velger sine. Han griper sine bibelske personer, en Moses, en Judas, en Johannes, en Salome, han fanger dem i flukten, kler av dem det uvesentlige, men holder fast det dramatiske, deres livs konfliktsituasjoner som hever dem til symboler – og risser dem inn i de bundne linjenes spenning. Ingenting nytt er sett eller sagt. Men uklart er blitt klart. Det formløse har fått ansikt, er tvunget inn under kunstnerisk, under menneskelig lov.

Og hva annet er en kunstners oppgave? Ingenting annet, og likevel. –

De bjørneboeske sonetter gjør meg langsomt kaldere og kaldere, jeg leser dem om igjen, og det som gleder meg nå, det er hver gang han bryter formen. Hver gang en ujevnhet, en halvveis klossethet får blotte mannen bak verket, får vise hans egen konflikt, vise kampen med stoffet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer