LEDER

Dagbladets hovedleder: Ruspolitikk

En ny epoke i ruspolitikken

En ruskommisjon må vurdere regulert produksjon og omsetning av andre rusmidler enn alkohol.

ENDRINGSVILLIG: Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen vil ha en radikal omveltning av norsk ruspolitikk. Det bør de få.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENDRINGSVILLIG: Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen vil ha en radikal omveltning av norsk ruspolitikk. Det bør de få.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I et leserinnlegg i Dagbladet fredag tar Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen (Ap) til orde for en «kraftig omlegging av ruspolitikken» fra straff til helse, skal vi ta ordbruken på alvor.

De ønsker å få partiet med på en modell inspirert av Portugal, som i 2001 avkriminaliserte besittelse av rusmidler til eget bruk. Vi ønsker dem lykke til!

Tajik og Michaelsen foreslår også at «regjeringen nedsetter en ruskommisjon som kan komme med konkrete, kunnskapsbaserte forslag til endring av norsk ruspolitikk». Også dette er et godt forslag, men her ligger djevelen i detaljene.

Hvis et utvalg blir satt til å vurdere hvor vidt avkriminalisering er en god løsning, må det regnes som trenering. Det vet vi allerede. Er du rusavhengig, hjelper det fint lite om du får en bot eller havner i fengsel etter jakt på medisinen din. For unge som eksperimenterer med ulovlige rusmidler, er det lite som er mindre konstruktivt enn et møte med politiet.

Portugals erfaringer taler til sitt tydelige språk. Der har de sett en drastisk nedgang i overdoser, hivsmittede, rusbrukere i fengsel og interessant nok en nedgang i rusbruk, spesielt blant unge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.