KOMMENTARER

En ny, farlig form for rasisme

Vi trenger en egen handlingsplan mot muslimhat.

FEIGT: Det er dessverre grunn til å mistenke at regjeringen er skeptiske til en egen handlingsplan mot muslimhat fordi de frykter at fokus på hvordan muslimhatet brer seg også kan bli ubehagelig for dem selv. (Terje Pedersen /NTB scanpix via AP)
FEIGT: Det er dessverre grunn til å mistenke at regjeringen er skeptiske til en egen handlingsplan mot muslimhat fordi de frykter at fokus på hvordan muslimhatet brer seg også kan bli ubehagelig for dem selv. (Terje Pedersen /NTB scanpix via AP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Muslimhat og kvinnehat henger tett sammen i de mørkeste krokene på Internett. Da Philip Manshaus forhåndsannonserte lørdagens angrep på Internett, brukte han et meme kjent gjennom den kvinnehatende bevegelsen incels. Han antydet slik at det å gjennomføre terrorangrep gjør deg til en såkalt «Chad», på toppen av manns-hierarkiet som incel-bevegelsen er så opptatt av.

Manshaus la ut bilde av seg selv med dødningskallemaske og tysk militærjakke, kjennetegn for det nazistiske nettverket Atomwaffen Division. Han skrev at han ville starte rasekrig, drepte sin egen søster og ville uten moskeens terrorsikring og helten Mohammed Rafiq sannsynligvis drept enda flere. Angrepet var eksplisitt inspirert av terroren i Christchurch.

21-åringen fra Bærum er del av en dyster trend: en ny type høyreekstreme terrorister, som utfører angrep mot muslimer alene. De hyller hverandre i ekstreme og voldsforherligende nettsamfunn, og har på kort tid gjennomført flere dødelige angrep.

Manshaus er tilsynelatende blitt radikalisert gjennom deltakelsen i disse nettforumene, på samme måte som Anders Behring Breivik ble det på andre. De to angrepene er grusomme eksempler på hvor galt det kan gå når hatet får flomme fritt, og har derfor aktualisert forslaget om en egen handlingsplan mot muslimhat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer