Skryt og slakt: «Kon-Tiki» blir både hyllet og får krass kritikk av amerikanske anmeldere. Foto: Filmweb
Skryt og slakt: «Kon-Tiki» blir både hyllet og får krass kritikk av amerikanske anmeldere. Foto: FilmwebVis mer

- En ny klassiker i sin sjanger

Men ikke alle amerikanske anmeldere lar seg begeistre av «Kon-Tiki».

Joachim Rønning og Espen Sandbergs Oscar-nominerte «Kon-Tiki» hadde nylig premiere i USA.
Da filmen kom her hjemme fikk den jevnt over svært gode anmeldelser, og er nå sett av over 800 000 på kino bare i Norge.

- En klassiker I USA, der «Kon-Tiki» ifølge Aftenposten etter hvert skal settes opp på rundt 400 kinoer, får også filmen luft luft under vingene.
Kate Erbland som har anmeldt filmen for msn.com går så langt som å kalle den en moderne klassiker i sin sjanger.

«Kon-Tiki» (filmen) er uten tvil en storslått prestasjon om menneskelig stahet, utholdenhet og mot. Bildene, som er til å miste pusten av, gjør så mye som mulig ut av det skremmende og nydelige havlandskapet, (...) og store prestasjoner fra alle skuespillerne gjør at «Kon-Tiki» fortjener en plass som en ny klassiker i actioneventyr-sjangeren, skriver hun og premiere den med fire og en halv av fem stjerner.

Hagen får skryt Nettavisa Huffington post mener «Kon-Tiki» er et effektivt fortalt action-eventyr, men er ikke like overbegeistret som msn.com.
Til tross for at hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen for skryt, mener anmelderen at Rønning og Sandberg litt for ofte pirker i overflaten, istedenfor å dykke dypere ned i historien.

Flere anmeldere sammenligner den med en av årets store Oscar-grossister, «Historien om Pi».

Herald Sun, som gir filmen karakter tre av fem, mener dramatiseringa av flåteferden i stor grad er «Historien om Pi», bare uten 3D-effektene og tigeren.

Deres anmelder skryter derimot også av Pål Sverre Hagens Heyerdahl-tolkning.

- Heyerdahl er, faktisk, den eneste karakteren her som evner å treffe publikum, skriver anmelderen.

Skuffet New York Times Storavisa The New York Times mener filmen alt i alt er skuffende.

Mennene er kjekke, havet er pent, og selv om haiene ser like gummiaktige ut som forrige fredags kylling bidro de i hvert fall til å skape drama — og bøttevis med skvalpende blod og gørr — til det som ellers viser seg å være en kjedelig affære, skriver deres anmelder Manohla Dargis.

Filmen fikk også en runde hos amerikanske anmeldere under filmfestivalen i Toronto i 2012, og som nå de fleste avmålte.

I USA vises en annen versjon av «Kon-Tiki» enn den som ble vist her hjemme. Filmen ble nemlig også innspilt på engelsk, og den er kuttet ned med 17 minutter.