Anmeldelse: «Den andre siden av håpet»

En ny klassiker

Når man ser Aki Kaurismäkis nye film «Den andre siden av håpet», kan man ikke annet enn å fryde seg.

TRAILER: «Den andre siden av håpet» handler om en syrisk flyktning og en finsk handelsreisende, begge på søken etter et bedre liv, i Helsinkis asfaltjungel. Video: Arthaus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Finnes det en mer uanstrengt forteller blant nålevende filmskapere enn Aki Kaurismäki? I løpet av fire tiår har Finlands fremste filmatiske eksportvare bygget opp et rikholdig arsenal av cinematiske snarveier, humoristiske gester og typete figurer som på én og samme tid er universelle og utsøkt spesifikke. Og når man ser hans nye film «Den andre siden av håpet» kan man ikke annet enn å fryde seg over hvor tidløs og klassisk hans nye fortelling om flyktninger og andre utskudd i Helsinki er.

SkjebneVar det ikke for den dagsaktuelle tematikken og et par teknologiske duppeditter, kunne historien om den syriske flyktningen Khaled (Sherwan Haji) og den tidligere skjorteselgeren Wikström (Sakari Kousmanen) vært laget når som helst mellom 60-tallet og i dag. Slik ofte er tilfelle i Kaurismäkis filmer har ikke Wikström noen åpenbar grunn til å forbarme seg over Khaled – snarere tvert imot – men fordi han er et vanlig menneske, og vanlige mennesker rett som det er gjør ting uten åpenbare grunner, bestemmer han seg likevel for å hjelpe ham.

Og når de to mennene finner sammen på den slitne restauranten Den gylne halvliter – Wikström som eier og Khaled som altmuligmann – er det på grunn av en mellommenneskelig forståelse som overskrider språk, kulturforskjeller og konvensjonell manuslogikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer