DEBATT

Debatt: Kunstig intelligens

En ny maktfordeling utfordrer oss

Kunstig intelligens (AI) ligger an til å forskyve den teknologiske og dermed potensielt også den økonomiske maktbalansen i verden.

ROBOT-IS: En robot tilbereder og serverer iskrem på fastfood-restauranten KFC i Shanghai i forrige uke, for å tilfredsstille kunder som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av data. Foto: Wang Chu / Imaginechina / Sipa USA / NTB Scanpix
ROBOT-IS: En robot tilbereder og serverer iskrem på fastfood-restauranten KFC i Shanghai i forrige uke, for å tilfredsstille kunder som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av data. Foto: Wang Chu / Imaginechina / Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den kinesiske modellen for etikk og dataforvaltning lager bedre AI enn vår, og dette tvinger oss inn i et digitalt dilemma. For hva har vi egentlig å stille opp med i utviklingen, når grunnverdier som personvern settes på spill?

På Arendalsuka sa Nikolai Astrup (H) at han på besøk hos Google hadde fått komplimenter for dataene vi har i Norge; i Google har de geniale forskere og enorme mengder datakraft, men ingenting som kan måle seg med kreftregisteret vårt når det kommer til datakvalitet. Men får vi brukt denne gullgruven?

At «data er gull», kanskje den nye oljen for Norge, er spennende og utrolig utfordrende. For hvordan forener vi etiske idealer om individets frihet og personvern med behovet for å utvikle AI, hvor enorme datamengder behøves?

Kunstig intelligens beror i de fleste tilfeller på maskinlæring, hvor hovedingrediensen er data. Steget fra tusen datapunkter til en million datapunkter kan være steget fra en ubrukelig algoritme til en som utkonkurrerer mennesker.

I Kina har statlig støttet tilgang til data vært av avgjørende betydning for suksessen. Fraværet av reguleringer som beskytter individets råderett over personlige data er intet mindre enn perfekt grobunn for utvikling av kunstig intelligens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer