Presidentvalg i Ukraina

En ny revolusjon, nå via valg

Det ligger an til en ny revolusjon i Ukraina. Men denne gangen gjennom valgurnene. En klovn vant søndag 1. valgomgang stort med 30 prosent av stemmene.

VALGVIND: Komikeren Vladimir Zelenskij har valgvinden i kroppen i 1. valgomgang i det ukrainske presidentvalget. Foto: AFP / NTB Scanpix
VALGVIND: Komikeren Vladimir Zelenskij har valgvinden i kroppen i 1. valgomgang i det ukrainske presidentvalget. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Valgdagsmålingen på ukrainsk TV viste at komikeren Vladimir Zelenskij fikk 30, 1 prosent av stemmene. Han slo sittende president Petro Porosjenko, som fikk 18, 5 prosent, og tidligere statsminister Julia Timosjenko, som fikk 14 prosent av stemmen.

Det betyr at det etter alt å dømme er Porosjenko som møter Zelenskij i 2. valgomgang 21 april.

Det var en selvsikker Vladimir Zelenskij (41) som avla sin stemme i den ukrainske hovedstaden Kiev søndag.

- Et nytt liv vil ta til, et normalt liv, et liv uten korrupsjon, uten bestikkelser - et liv i et nytt land, landet i våre drømmer, sa Zelenskij da han la stemmeseddelen i urnen søndag formiddag. I Zelenskijs valgvake var de så sikre på en god dag at noen begynte å sprette champagnen allerede i tre tida, fem timer før valglokalene ble stengt.

Med sitt karakteristiske glimt i øyet sa Zelenskij til journalister i valglokalet:

- Jeg har stemt for en meget god kandidat.

Etter at valgresultat var klart klokka 20, 00 søndag takket Zelenskij sine velgere med følgende ord. Den profesjonelle klovnen sa:

- Takk til dem som ikke stemte for moro skyld.

Igjen gjorde han alvor av moroa, som hans innhopp i ukrainsk politikk har skapt. Eller var det moro av alvoret?

Ifølge den russiske TV kanalen «Kanal 24» er det allerede samtaler i gang mellom Zelenskijs og Tymosjenkos leir om å samarbeide foran andre valgomgang. Hvis det blir noe av kan det være avgjørende for utfallet. Veterenan Tymosjanko har på grunn av sin karisma den mest lojale velgergruppa av Ukrainas ledende politikere, og hvis hun støtter Zelenskij i 2. valgomgang, er de allerede nå veldig nært et flertall.

Med sine mange stemmer er det trolig at Zelenskij til slutt blir Ukrainas neste president, etter 2. valgomgang, 21 april. I så fall kan det være president Porosjenko som er på vei ut av ukrainsk politikk, til tross for at han slo Tymosjenko søndag. Og den store overleveren Tymosjenko, som har vært med å dominere den politiske scenen siden 1990-tallet, kan enda en gang bli statsminister.

Tymosjenko ba søndag kveld hennes tilhengere om å gå ut i gatene for å protestere mot tilfeller av valgjuks. Det er meldt om en rekke tilfeller, men ikke det valgobservatører kaller «systemisk valgfusk»

Men det kan være grenser for hva selv en «god kandidat» kan utrette i Ukraina. Landet, som fra naturens side er et av Europas rikeste, har nettopp inntatt plassen av Europas fattigste, regnet etter BNP pr. Capita, det vanligste målet for å måle et lands velstand. 60 prosent av landets rundt 45 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensa, og gjennomsnittslønna for dem som har jobb er 350 dollar, litt mindre enn 3000 kroner i måneden.

Korrupsjonen er endemisk, og bare ni prosent av velgerne har tillit til regjeringen. Det er det laveste tallet i varden, av land der slikt måles. I tillegg kommer en krig i Øst-Ukraina som har tatt livet av mer enn 13 000 mennesker siden den startet for snart fem år siden. Og det er ingen utsikter til at den skal ta slutt med det første.

Vladimir Zelenskij er skuespilleren som ble politiker etter at hans TV-show «Folkets tjener» hadde stor suksess. I serien spiller Zelsnskij en historielærer som ble president i Ukraina fordi en av hans elever tok opp en tirade mot korrupsjon som læreren hadde i klasserommet, og la det ut på YouTube. Nå ligger Zelenskij an til å kopiere TV-komedien som har gjort ham kjent, i den virkelige verden. For å understreke hvor mye virkeligheten følger såpeoperaen, så heter også Zelenskijs valgorganisasjon i virkeligheten «Folkets tjener».

Økonomien har gjort at mage ukrainere har reist ut av landet for å ta jobb der, eller er flyktninger fra krigen i Øst-Ukraina. Tre millioner av dem er i Russland, og de får ikke lov til å stemme ved de ukrainske diplomatiske representasjonene der. De 1,2 millioner ukrainerne som bor i Polen stemmer imidlertid, og det var meldt om lange køer av velgere utenfor den ukrainske ambassaden i Warszawa søndag. Men de støtter neppe president Petro Porosjenko, de har rømt fra landet nettopp på grunn av korrupsjonen og det økonomiske vanstyret under Porosjenko.

Velgerne i Ukraina har talt. Og det ser ut til at de har talt ganske klart.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.