Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En ny tidsregning

Nå har også Angela Merkel sagt det. Valget av Donald Trump som USAs president betyr en ny tidsregning for Europa.

SNAKKER DÅRLIG: USAspresident Donald Trump og Tysklands forbundskansler Angela Merkel under G-7 møtet på Sicilia. Tunisias statsminister Beji Caid Essebsi overhører samtalen. Foto: AP / NTB / Scanpix
SNAKKER DÅRLIG: USAspresident Donald Trump og Tysklands forbundskansler Angela Merkel under G-7 møtet på Sicilia. Tunisias statsminister Beji Caid Essebsi overhører samtalen. Foto: AP / NTB / Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke før var Donald Trump landet i USA etter sin første utenlandstur som president, så twitret han på karakteristisk vis:

- Kom akkurat tilbake fra Europa. Turen var en stor suksess for Amerika. Hardt arbeid, men store resultater!

Det er imidlertid uklart hvilke resultater presidenten refererer til. Om det var sverd-dansen med Saudi-Arabias kong Salman, besøket ved Klagemuren i Jerusalem, skrytepavens møte med paven i Roma, det knusende håndtrykket med Frankrikes nye president Emmanuel Macron i Brussel - som Macron på søndag beskrev som «et sannhetens øyeblikk» - da han til slutt tvang Trump til å slippe taket, eller G-7 møtet på Sicilia, der Trump ikke ville forplikte USA til klimaavtalen fra Paris, og der flere medier har meldt at han nå har endelig bestemt seg for ikke å vil være med på avtalen.

Eller om det var Trumps store suksess var da han skjelte ut Nato-sjefene i Brussel for å betale for lite, og unngikk å nevne at USA var forpliktet til solidaritetsparagrafen om at et angrep på en er et angrep på alle. Eller om det var møtet med EU toppene - også i Brussel - som demonstrerte at han visste lite eller ingen ting om hvordan EU virker, og der han ytret dette budskapet:

- Tyskerne er elendige, helt elendige. Se på de millioner av biler de selger til USA. Fryktelig. Vi vil stanse dette, sa Trump. Budskapet var ett av flere mantraer i valgkampen hans. Men denne gangen sa han det i Brussel. I EUs hjerte.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel grep fatt i det sentrale etter Trumps første utenlandsbesøk, på et valgkampmøte i Bayern på søndag. Hun sa:

- De tidene da vi fullstendig kunne være avhengige av andre er, i en viss grad, over. Jeg har erfart det i løpet av de siste par dagene. Vi europeere må åpenbart ta vår skjebne i våre egne hender, sa Merkel.

Den radikale erkjennelsen kommer ikke overraskende. Da Trump unngikk å nevne sikkerhetsgarantien i Nato - som alle som var til stede ventet på - og da han nektet å forplikte seg til klimamålene fra Paris-avtalen, var det klart at Europa og USA driver fra hverandre, uten at USAs president vil gjøre noe spesielt for å hindre det.

For første gang i Natos historie har en amerikansk president unngått å referere til solidaritetsparagrafen, i et forum der det ville være det mest naturlige. Det er drama i dette i en tid med et Russland som utfordrer den europeiske orden etter Den kalde krigen.

Men det er mer enn det. I møte med EU-toppene fant EU-rådets president Donald Tusk grunn til å minne USAs president om Vestens verdigrunnlag, slik også Merkel har gjort det før ham.

- Min viktigste beskjed til president Trump var at det som gir vårt samarbeid og vennskap dets dypeste mening er fundamentale vestlige verdier som frihet, menneskerettigheter og respekt for menneskets verdighet, sa Tusk etter sitt møte med Trump. Han sa at den frie verden - EU og USA sammen - måtte verne om disse interessene, åpenbart fordi han mistenker Trump for ikke å være veldig opptatt av det.

Angela Merkels radikale erkjennelse av tingenes tilstand understrekes her av Tusk. Etter mer enn fire måneder som USAs president er det klart at Trump framstår omtrent slik han også framsto under valgkampen. Som en ekte reaksjonær, som sleivete, upresis, provoserende, konfronterende, og grunnleggende kunnskapsløs.

Süddeutsche Zeitung skriver at EU-topper var oppgitte over hvor lite - ikke bare Trump, men også - mennene rundt ham forstår av hvordan EU fungerer. De skal fortsatt ikke ha forstått at EUs medlemsland lager handelsavtaler med andre land som en blokk. Ifølge avisa skal Trumps seniorrådgiver i økonomiske spørsmål, Gary Cohn, i løpet av møtene ha sagt at det er forskjellige tollavgifter mellom USA og Belgia og USA og Tyskland.

Angela Merkel prøvde å drive voksenopplæring av Trump da de to møttes i Washington i vår. Det har åpenbart ikke lykkes. Og Angela Merkel er på Europas vegne i ferd med å trekke de radikale konklusjonene av dette. Med Trump som president renner innholdet ut for den vestlige solidariteten vi har tatt som en selvfølge i etterkrigstida, og det er på tide selv å ta ansvaret for vår skjebne, og forsvare den frie verdens verdier.

Hele Norges coronakart