SLÅSS: Russiske svartkledde hooligans slåss med briter i Marseilles lørdag. Foto: Craig Hibbert / NTB Scanpix
SLÅSS: Russiske svartkledde hooligans slåss med briter i Marseilles lørdag. Foto: Craig Hibbert / NTB ScanpixVis mer

En ny type hooligans

Bråkmakerne i Marseilles drikker ikke. Ikke bryr de seg om landslaget heller.

Etter basketaket i helga, ser det nå ut til at britene, som ellers er kjent som de største problemskaperne, denne gangen overgås av russiske hooligans.

Sébastien Louis er professor i historie og ekspert på radikale supportere. Han var til stede blant supporterne flere av dagene, og beskriver den vanlige modusen til britiske supportere til Le Monde: De kommer, installerer seg på puber i sentrum, som de dekorerer med engelske flagg - og så drikker de i store mengder. Slik var det også torsdag kveld ved havna i Marseilles. Stemningen endret seg først fredag ettermiddag, da et tjuetalls svartkledde russere angrep, forteller han. Noen flasker ble knust før politiet kom og skilte partene.

Men de svartkledde ble ikke fulgt opp, og Louis observerte de samme mennene noen kvartaler bort seinere. Lørdag kom de tilbake. Da havnet 35 på sykehus.

Franske myndigheter har innført alkoholforbud kampdag og dagen før, men dette kan ha liten effekt for disse. Louis beskriver dem som en ny type supportere som vokste fram i Øst-Europa, særlig Polen og Russland i nittiåra. De verken doper seg eller drikker, men driver med kampsport, og møtes på parkeringsplasser og slåss. De kler seg ikke i Russlands farger, men har egne lag fra storbyene på T-skjorta.

180 politimenn fra andre land er på plass i Frankrike for å forebygge. For eksempel har det kroatiske politiet levert en liste på over 300 personer de advarer mot. Antoine Boutonnet som har ansvar for anti-hooliganisme forteller at de har stoppet 3000 personer ved grensa.

Louis tror de russiske kan ha kommet inn via nabolandene i grupper på 20- 25. Han forteller til Le Monde at politiet i Marseille var oppmerksom på dem som barket sammen samme sted i 1998 - engelske hooligans og de lokale. Men at det nå kom et ekstraelement de ikke var klare for.

I tillegg var de åpenbart mest fokusert på terrortrusselen, forståelig nok.

Både lokale, engelskmenn og russere var med i opptøyene, og én av gruppene bærer langt fra all skylda. Men man har mer erfaring med fulle briter og aggressiv ungdom i Marseilles enn med MMA-utøvere fra Øst-Europa.

I dag skal UEFAs etiske komité bestemme om Russland ilegges sanksjoner før kampen mot Slovakia onsdag. Så kan man spørre seg om det i så fall er rettferdig, all den tid lite tyder på at pøblene bryr seg om landslaget.

Og så lurer man på russiske myndigheters evne og vilje til å gjøre noe. Skal de organisere VM om to år, bør de klare å holde styr på egne casuals. Men Igor Lebedev, et høytstående medlem av det russiske fotballforbundet tvitret i går: «Jeg ser ikke noe galt i at fans slåss. Tvert imot, gutta gjorde det bra. Fortsett sånn!»