KOMMENTARER

Nord-Koreas krigsvilje og våpen endrer den kjernefysiske trusselen

En ny vår for atomkrigen

En atomkrig er ikke lenger en fjern trussel. Nye krigsherrer opphever terrorbalansen fra den kalde krigen, skriver John O. Egeland .

En ny vår for atomkrigen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er et scenario fra helvete. I Nord-Korea sitter en rasende ung mann med fingeren på atomknappen. Han er tredje generasjons fyrste i et rødt dynasti som er totalitært i alle betydninger av ordet. Kim Jong-un kom til makten bare tretti år gammel. Da var han mest kjent for sitt udisiplinerte playboy-liv der drinker og damer gikk foran arbeid. Siden er rundt 70 personer i landets elite henrettet, flere skutt i filler av feltkanoner. Kim styrer landet enda hardere enn sin far og farfar, og har satset mer intenst på å utvikle raketter og atomvåpen. Nå har han kommet dit at Nord-Korea kan ramme millionbyer som Seoul og Tokyo med atomvåpen. En rakett som kan bære en atomsprengladning fram til USAs vestkyst, er under utvikling. Det er strid om hvor rasjonell den nordkoreanske lederen er, men hans tale er i hvert fall klar. Hvis USA viser noen som helst tegn til militær aggresjon, er Nord- Korea klar til å gå til forhåndsangrep. Myggen brøler fordi den har dødelige stikk i sitt arsenal.

I Washington sitter president Donald Trump og tvitrer på vegne av verdens største militærmakt. Han har gjort det klart at USA aldri vil finne seg i atomvåpen som kan true landets territorium. Hans utenriksminister Rex W. Tillerson har fastslått at tida for strategisk tålmodighet med Nord-Korea er over. Et hangarskip er dirigert i posisjon utenfor landet, 30 000 amerikanske soldater i Sør-Korea er i beredskap og arbeidet med et rakettskjold vil bli framskyndet. Etter at Nord-Korea mislyktes med oppskyting av en rakett i helga, virker det som om USA trekker pusten. Kina insisterer på en diplomatisk løsning, og har egen interesse i fortsatt deling av Korea-halvøya.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer