Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En ny vår for Pax

Pax forlag slår på vårlista si et fredsslag for oversatt litteratur.

(Dagbladet.no): Vi fikk hotellfrokost i den flotte, luftige, speilpregete Hambros Café i Oslo sentrum i morges.

Det er nesten så vi får dårlig samvittighet da vi forsyner oss fra buffeten: Nå som bokklubbenes konkurransefortrinn forsvinner, mister Pax forlag en god del av sitt inntektsgrunnlag. Forlaget eier nemlig tre - 3 - prosent av De lukrative norske bokklubbene.

Derfor mente forlegger Bjørn Smith-Simonsen dette kunne være den siste store presentasjonen av Pax\' vårliste.

Men det er tidlig morgen, vi er sultne, vi spiser litt mat og får servert Pax\' tradisjons- og tittelrike liste: Oversatt litteratur, filosofi, utgivelser i forbindelse med 100-årsmarkeringen. Kropp og sjel. Kunst og kapital.

Romanhøydepunkt

1. Oppfølgeren til «Kaptein Corellis Mandolin», Louis de Bernières\' «Fugler uten vinger», kommer i april/mai.

- Minst like god som «Kaptein Corellis Mandolin», sier sjefredaktør Birgit Bjerck om boka.

2. Nobelprisvinner fra 2002, ungareren Imre Kertész\' «Fiasko» utkommer i begynnelsen av mars.

3. A. S. Byatt utgir tredje bind i sin Frederica-kvartett. «Babels tårn» kommer på norsk i mai.

Kjoleflekker og sjalu ektemenn

Med utgangspunkt i kjolen til Monica Lewinsky og flekken fra Bill Clinton, skriver amerikanske Philip Roth «Den menneskelige plett», som kommer på mars tidlig i mars. Den er filmatisert med Anthony Hopkins og Nicole Kidman i hovedrollene.

En annen roman på lista som skal filmatiseres, med Kate Winslet i hovedrollen, er Robert Houghs «Mabel Starks bekjennelser». Den handler om USAs berømte tigertemmer som sov med bengaltigeren Rajah i senga. Og som, følgelig, hadde opptil flere sjalu ektemenn.

Vi fikk, i tillegg til egg og bacon, også en engasjert presentasjon av franske Daniel Pennacs første roman på norsk, «Diktatoren og hengekøya». Her møter vi en diktator og hans flere dobbeltgjengere. Vi er vi Brasil, i Europa, i USA, - men også i hengekøya til den intellektuelle Pennac mens han skriver romanen. Boka kommer ut på norsk i februar.

En italiensk bestselger som kommer på norsk i april, er «Mandelplukkersken». Dette er Simonetta Agnello Hornbys debutroman, som «tok Italia med storm» i 2002.

I januar gir Pax også ut to romaner av Haruki Murakami, «Trekkoppfuglen» og «Vest for solen øst for grensen», i billigutgaver. Murakami har for alltid har skrevet seg inn i norske hjerter med romanen «Norwegian Wood» (vi er vel ikke så vanskelige å be med en sånn tittel).

Faghøydepunkt

Anne-Britt Gran og Donatella de Paoli ser på forholdet mellom «Kunst og kapital», som offisielt lanseres 3. februar.

Det kommer to bind om unionsoppløsningen i serien «Norge og Sverige gjennom 200 år»: Francis Sejersted utgir «Sosialdemokratiets tidsalder» om de siste hundre årene, Bo Stråth «Union og demokrati» om 1814-1905. Disse kommer i juni.

Vi får «Utvalgte polemikker», et utvalg gjennom 40 år gjort av Rune Slagstad. Tekstene er ført i pennen av både Slagstad selv og de han har kranglet med i den offentlige debatten.

Ja, og så utgis to verk om kvinner: John Stuart Mills «Kvinneundertrykkelsen» fra 1869 er nyoversatt til norsk. Svært mye ferskere er derfor Anne Sofie Roalds «Er muslimske kvinner undertrykt?»

Alle feministbøkers mor, Simone de Beauvoir, utgis også på norsk, i juni. I «Amerika dag for dag» kan vi lese: Jeg spaserer her, jeg går nedover Broadway; det er virkelig meg ...»

Det er som om vi skulle opplevd det selv:

«Jeg elsket New York og jeg elsket livet mitt i New York.»

Det blir en fin vår.

PÅ PAXLISTA: Antonia Byatt.
TO BILLIGBØKER: Haruki Murakami.
OPPFØLGER: Ny bok fra han som førte boka «Kaptein Corellis mandolin» i pennen. Her fra filmen: Pelagia (Penelope Cruz) og kaptein Correlli (Nicolas Cage).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media