KOMMENTARER

En ny verdensorden

Da Donald ble oppringt av Donald, skjønte ikke Donald at det var Donald som hadde ringt. Forvirret? Det er Trump også.

DEN NYE SJEFEN: USAs 45. president Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB / Scanpix
DEN NYE SJEFEN: USAs 45. president Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I tysk UD fortviler man over at USAs nye president Donald Trump og hans administrasjon ikke skjønner noe av, og ikke har noen kunnskaper om, EU. Det viser interne rapporter som tidsskriftet Der Spiegel omtaler. En historie som forteller om dette er fra intervjuet Trump ga til avisene The Times og Bild helga før presidentinnsettelsen.

- Jeg snakket med sjefen for EU, utmerket gentleman ringte meg, forteller Trump. Intervjuerne spør om det var EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker som hadde ringt, og Trump svarer:

- Ja, eh, for å gratulere meg i forbindelse med valget, svarte Trump. Men det var ikke Juncker som hadde ringt, men Junckers kollega Donald Tusk, som er president i Det europeiske råd. Tusk er tidligere polsk statsminister og gjennom mange år en av Europas mest profilerte og framgangsrike ledere. Men Trump visste altså ikke hvem Tusk var, og trolig heller ikke Juncker, eller forskjellen på EU-kommisjonen og EUs presidentskap.

Etter at Tusk og Trump hadde snakket sammen i ti minutter er det uklart hvor mye Trump hadde fått med seg. For i intervjuet sier Trump at EU «stort sett er et redskap for Tyskland». Og hvis noe er sikkert, så er det at denne tanken ikke var sådd av Tusk. Polen har fått milliarder av euro i overføringer fra EU, midler som i stor grad er finansiert av Tyskland. Og en tidligere polsk statsminister som er EU-entusiast vil - med Polens dramatiske historie i minnet - aldri framstille EU som et redskap for tyske interesser.

Men til tross for manglende kunnskaper og interesse for Europa hos USAs nye president, vil valget av ham trolig få store konsekvenser for Europa. For Trump er Nato «foreldet» og Verdens handelsorganisasjon en «katastrofe». Og handelsavtalene NAFTA og TPP ble suspendert på første ordinære arbeidsdag, mandag. Akkurat som Trumps innsettelsestale fredag var en bannbulle mot det politiske etablissementet i Washington, virker det som om verdensordenen etter 2. verdenskrig - som i størst grad er skapt av USA og Vest-Europa - er irrelevant for USAs 45. president. Det kan virke som om Trump ikke har noe forhold til denne historien.

Barack Obama begynte også tilbaketrekkingen fra Europa. Men også her ser Trump ut til å demonstrere sin vilje til å bryte tabuer, til å være en revolusjonær, en provokatør. Den tidligere tyske utenriksministeren Joschka Fischer skrev for noen uker siden at valget av Trump til USAs president betyr slutten på Vesten slik vi har kjent det. Hvis det stemmer så får det store konsekvenser for Europa. Vest-Europa har i hele etterkrigstida lent seg mot USA når det gjelder både sikkerhet og ideologi, selv om Vietnam-krigen og amerikansk imperialisme har tært på tilliten. Men «Vesten» har i prinsippet hatt tette bånd over Atlanteren.

Med en amerikansk president som ikke har noe forhold til denne historien, som helst vil at EU forsvinner, for at USA skal lage bedre avtaler med de europeiske landene enkeltvis, så svekkes disse båndene dramatisk. Bortsett fra i krigen mot IS vil USA trekke seg tilbake til seg selv. Russland ligger godt an til å bli USAs nærmeste allierte i krigen mot IS, basert både på Trumps uttalelser om landet og på hans manglende interesse for resten av verden.

Maktvakuumet Trump etter alt å dømme etterlater seg vil bli fylt av Kina og Russland. Tilbaketrekkingen av den amerikanske verdensordenen vil være som å bli bønnhørt i Beijing og i Moskva, der man har klaget på USAs makt i det de kaller den unipolare verden, som de begge anser for å være dypt urettferdig.

Men det vil være en overdrivelse å si at den nye verdensorden - Trumps verdensorden - vil være bygget på kunnskap og dyp innsikt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer