Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En nydelig vorte på rockens rumpe

Motörhead-frontmann Ian «Lemmy» Kilmister døde brått av kreft. Nå hylles han av artistkolleger.

DØDE BRÅTT: Motörhead-frontfigur Ian «Lemmy» Kilmister er død. Tidligere musikkjournalist i Dagbladet og musikksjef i NRK, Håkon Moslet omtaler Lemmy som en av hardrockens «grand old men». Foto: Scanpix
DØDE BRÅTT: Motörhead-frontfigur Ian «Lemmy» Kilmister er død. Tidligere musikkjournalist i Dagbladet og musikksjef i NRK, Håkon Moslet omtaler Lemmy som en av hardrockens «grand old men». Foto: Scanpix Vis mer

- Lemmy, du er en av hovedårsakene til at dette bandet eksisterer. Vi er evig takknemlige for all din inspirasjon. Hvil i fred, skriver Metallica på Twitter.

Bandet er langt fra alene om å hylle Kilmister, som døde 70 år gammel etter en kort kamp mot en aggressiv krefttype.

Foo Fighters skriver at de har mistet en venn og en legende, og deler Motörhead-låta «Stay Clean» på Twitter.

Bandkollegene i Motörhead melder på sin offisielle Facebook-side at de ikke har ord, og at de er i sjokk og sorg.

PÅ SCENEN: Lemmy Kilmister på scenen i München 20. november i år. Han døde under halvannen måned senere. Foto: Scanpix
PÅ SCENEN: Lemmy Kilmister på scenen i München 20. november i år. Han døde under halvannen måned senere. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi vil si mer i de kommende dagene, men for nå, vær så snill ... spill Motörhead høyt, spill Hawkwind høyt, spill Lemmys musikk HØYT. Ta en drink eller to. Del historier. Feir LIVET denne herlige, fantastiske mannen feiret så lystig selv. HAN VILLE HA ØNSKET AKKURAT DET.

Møtte Lemmy Det er Thomas Felberg, Stjernekamp-dommer, programleder og musiker, enig i.

- Ingen grunn til å gråte. Nå er det bare å ta fram det beste du har å drikke - og skåle for Lemmy: Det kommer ingen etter deg, sier han til Dagbladet.

På 90-tallet spilte og frontet Felberg bandet We med bl.a. Kirkvaag-brødrene Andreas og Kristian.

- Jeg møtte Lemmy mange ganger. We ble invitert til å være forband for Motörhead på en tysklandsturné, det var høsten 2006. Vi ute på byen med ham ofte. Han var alltid sjenerøs og vennlig og fikk turnémanageren til å løpe og kjøpe, minnes rockeren.  

Felberg mener Kilmister er mye mer enn den alkoholiserte og narkotikamisbrukende musikeren.  

- Han levde rockmyten helt ut. Men Lemmy var en gentleman, en stor tenker og en kvinnesaksmann som sto opp for kvinnelige rockere. Han behandlet alle forband med respekt, vi fikk alltid lydprøver og spiste sammen med bandet, sier musikeren.

Han omtaler Lemmy som et «ikon og en institusjon i rocken».

- Han kjente alle. At han nå er død, er selvsagt trist. Han har sett svakere og svakere ut - ingen ting varer evig, sier Felberg, som løfter glasset og skåler for en av sine største helter i rocken.  

- En kompromissløs artist Toffen Gunnufsen, festivalsjef for Quart og Hove på 90 og 00-tallet, synes det er synd å høre at Kilmister er død.  


- Vi hadde ham og Motörhead som headliner i Bendiksbukta i 2001 der Queens Of Stoneage og Gluecifer spilte under. En legendarisk kombo. Og Motörhead leverte som bare de kunne. For en konsert og ikke minst med sin karakteristiske stil der Lemmy sang oppover, sier Toffen og legger til:  

- Lemmy var nok det nærmeste man kom den pure rockevokalist i stil og innhold. Et forbilde for mange og en kompromissløs artist.  

Tidligere musikkjournalist i Dagbladet og musikksjef i NRK, Håkon Moslet, omtaler Lemmy som en av hardrockens «grand old men», en sann original og en som lagde reglene istedenfor å følge dem:  

- Lemmy var en nydelig vorte på rockens rumpe. Motörhead var i bunn og grunn et rock'n'roll-band - i følge Lemmy selv det eneste sanne ved siden av Ramones, AC/DC og ZZ Top.  

Enorm katalog Moslet sier at det sjelden var trivelig å høre på skivene til Motörhead, og sammenlikner det med å få et bombefly inn i hagen - på en god måte.


- De etterlater seg en enorm katalog - av ujevn kvalitet - med livealbumet «No Sleep 'Til Hammersmith» som den store klassikeren. Til slutt ble de også hipster-darlings - hvem hadde trodd det i 1985?  

Selv husker Moslet best en «deilig brutal konsert på Rockefeller tidlig 90-tall».

- Etter konserten møtte jeg Lemmy på Elm Street der han stod og spilte flipperspill. Nå spiller han flipper der oppe med Joey og Johnny Ramone og Bon Scott. Og antagelig også noen tyske offiserer. R.I.P. sier Moslet.

Ramset opp den norske kongerekken Asbjørn Slettemark har publisert en tekst om Kilmister på sin private Facebook-side.

Musikkeksperten skriver at han traff rockeikonet i London «to ganger for intervju, så Motörhead live utallige ganger, og det var alltid like hjertevarmt som kompromissløst».


- Har aldri blitt så overrasket av et intervjuobjekt som når Lemmy i 2000 ut av det blå ramset opp den norske kongerekken, mellom dype slurker av Jack og Cola, skriver Slettemark.

- Ordet legende slenges rundt i mange retninger, men sjelden er det så på sin plass som med Lemmy. Album etter album med fet rock'n'roll, et arsenal av udødelige hits, livsbejaende konserter og tekster fulle av visdomsord og slagord om hverandre.

Også Backstreet Girls-gitarist Petter Baarli møtte Lemmy.

- Jeg traff ham et par ganger. På Rockefeller, backstage. Bød på en drink. LEmmy var ekte rock n roll. Men han har jo sett stadig dårligere ut, og bandet har avlyst konserter. Me han ble 70, akkurat, sier Baarli.
- En pilar av verdighet Mötley Crües Nikki Sixx melder på Twitter at han kommer til å savne kameraten sin og samtalene de hadde.

- Du var alltid en pilar av verdighet. Hvis i fred, skriver rockeren.

Ozzy Osbourne skriver at han har mistet en av sine beste venner, og omtaler Kilmister som «en kriger og en legende».


- Vi sees på den andre siden, skriver Black Sabbath-vokalisten.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media