En nykter narkotikapolitikk?

Den inkonsekvente norske narkotikapolitikken røyter paradokser, skriver Ole Ullern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SÅ ER HEROINBRUK

lovlig i Norge. Etter 40 års totalforbud mot narkotika ga denne milepælen i rusmiddelpolitikken kun en liten notis i Dagbladet 03.04.04: «Regjeringen foreslo i går en prøveordning med sprøyterom. Misbrukere som har fylt 18 år, skal straffritt kunne sette en brukerdose heroin.»

Samtidig er cannabisbruk fortsatt ulovlig. Selv industrihamp, en plante helt uten rusbruksverdi, er forbudt fordi den er i cannabis-slekten. Men dyrking av opiumsvalmuer er tillatt.

Norsk rusmiddelpolitikk er full av himmelropende selvmotsigelser, og nær fri for indre logikk. Om da ikke logikken i dogmatisk fastlåste holdninger medregnes. Hvordan er det blitt sånn? Svaret ligger i tradisjoner, konvensjoner og kritikkløs videreføring av fordommer. Når rusmiddelpolitikken tilsist møter virkeligheten så sterkt at skrikende urimeligheter oppstår - som høye overdosedødstall - så modifiseres gjennomføringen av fordommene. Men fordommene opprettholdes. Lovgiverne som nå har tillatt heroinbruk, har fortsatt et «narkotikafritt samfunn» som visjon! Som om man mener at begge deler er mulig samtidig. Den inkonsekvente rusmiddelpolitikken vår røyter paradokser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer