En nytelse å lese for de søvnige små

Geir Gulliksen + Anna Fiske = sant.

NAIVT OG LEKENT:   Kombinasjonen mellom Geir Gulliksens poetiske naivitet og Anne Fiskes lekne strek er bare helt topp. Nå er boka nominert til Brageprisen.
NAIVT OG LEKENT: Kombinasjonen mellom Geir Gulliksens poetiske naivitet og Anne Fiskes lekne strek er bare helt topp. Nå er boka nominert til Brageprisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Geir Gulliksen er en mangfoldig mann. Ved siden av å være en av Norges viktigste redaktører, er han essayist, romanforfatter, poet og barnebokforfatter. Alt levert med høykvalitetsstempel.    

«Iben og forvandlingen» lyder som nok en av disse undrende og følsomme barnebøkene, som vi så gjerne vil at barna skal lese - men som ikke nødvendigvis går inn hos barn. Sånn er det ikke.

Kombinasjonen mellom Fiskes lekne strek og Gulliksens humoristiske og poetiske språklige renhet, er usedvanlig vellykket.

Plottet er like enkelt som det er gjenkjennelig: Iben skal legge seg. Mamma er på skitur, så det er pappa som må si god natt. Iben savner mamma og får ikke sove. Hun blir liggende å tenke tanker over vår forunderlige verden. Det begynner å snø ute. «Snøen faller som våte bløtkakestykker. Snøen faller som om noen har revet i stykker et veldig stort brev og kastet alle de små bitene ut over himmelen».

Det handler om forvandling. Snø er vann som blir til is. Vinduet er sand som er blitt presset til glass. Iben husker at hun var med mamma på skitur i en skog der trærne ble borte under snøen. Og da mamma endelig kommer hjem, etter en lang dag på jobb, er hun glad hun tok seg en skitur. «Nå er jeg som forvandlet», sier hun.       Det er så enkelt skrevet — og billedlig godt — også på grunn av Anna Fiskes illustrasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer