ET HÅR BEDRE ENN SITT RYKTE? Donald Trump har mange jern i ilden. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/Scanpix
ET HÅR BEDRE ENN SITT RYKTE? Donald Trump har mange jern i ilden. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/ScanpixVis mer

En nyttig idiot?

En nyttig idiot er en som går andres ærend uten selv egentlig å forstå det. Litt som Trump i forhold til Putin, skriver Morten Strand.

Meninger

Onsdag ba den republikanske presidentkandidaten Donald Trump Russland om å finne de 30 000 savnede e-postene til den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton. Han refererte til Clintons bruk av sin private e-post konto fra sin tid som utenriksminister, som har fått sterk kritikk, og som har fått Trump til å kalle Clinton en kriminell. Trumps rop om hjelp fra en fremmed makt kom etter at det rett før demokratenes konvent denne uka ble klart at demokratenes datasystem var hacket, og det ble avslørt at partiets ledelse hadde motarbeidet Clintons rival Bernie Sanders i nominasjonskampen. Sporene gikk til Russland, og er knyttet til to innbrudd med tilknytning til russiske statlige institusjoner, ifølge sikkerhetsbyrået Crowdstrike. Motivet er angivelig å lage mest mulig trøbbel for Clinton på hennes vei til Det hvite hus.

Det skapte sterke reaksjoner da Trump ba om russisk hjelp til å avsløre Clinton. Det var tross alt snakk om en fremmed makt, som på felt etter felt utfordrer USA og amerikansk politikk, som nettopp skulle ha brutt seg inn i Det demokratiske partiets datasystem. I så fall var det snakk som et fiendtlig angrep på en sentral amerikansk politisk institusjon, som Trump sa han ville ha mer av. Det var i seg selv oppsiktsvekkende. Men like viktig var det kanskje at Trumps bønn til Russland satte oss på sporet av en annen historie. For Trump og Putin har begge omtalt hverandre i positive ordelag. Putin har kalt Trump for «fargerik og talentfull», mens Trump kalte denne betegnelsen for en «ære». Og i Moskva er den konvensjonelle visdom at en president Trump vil være mye bedre for Russland enn en president Clinton. Og hvordan er egentlig forholdet mellom Trump og Vladimir Putins Russland?

The Washington Post skriver at Trump de siste åra har vært avhengig av penger fra Russland for å finansiere sine byggeprosjekter. Trumps kontakter skal være styrtrike oligarker, (de som slo seg opp da Sovjetunionen gikk konkurs), med tilknytning til Putin. Helt siden 1980-tallet har Trump selv, og medlemmer av hans familie, vært på en rekke forretningsreiser til Russland.

- Vi ser massevis av penger strømme inn fra Russland, sa Trumps sønn Donald Jr. på en konferanse for eiendomsmeklere i 2008. Det var det året den russiske økonomien raste etter finanskrisa i august, og russiske oligarker flyttet milliarder av dollar ut av Russland.

Donald Trumps valgkampsjef er Paul Manafort. Fra desember 2004 til sommeren 2010 var Manafort mediestrategen til Viktor Janukovitsj i Ukraina. Janukovitsj hadde nettopp mistet presidentembetet etter at han hadde organisert omfattende valgfusk i den ukrainske presidentvalget. Folket hadde reist seg i den oransje revolusjonen, og kastet Putins mann i det ukrainske politiske spillet, Viktor Janukovitsj. De oransjes mange selvskudd, og Janukovitsj mediestrategi gjorde at valgfuskeren Janukovitsj kunne komme tilbake og vinne presidentvalget i 2010. I stor grad takket være Manafort.

En av Trumps utenrikspolitiske rådgivere er Carter Page. Han har i hele sitt yrkesaktive liv vært investor i Russland, og er knyttet til den statlige energigiganten Gazprom. Det er i første rekke Gazprom som har vært den finansielle melkekua for den russiske staten i tider med høye energipriser, og har gitt Putin-staten muskler til å arrangere verdens dyreste OL, finansiere en modernisering av forsvaret, og foreta tvangsoppkjøp av russisk presse som ikke ville la seg styre av Kremls direktiver.

Under det republikanske konventet i forrige uke var partiets mange erklærte konservative pedantiske med å få inn sine formuleringer i partiprogrammet. Trump og hans folk brød seg stort sett ikke. Bortsett fra på ett punkt. De insisterte på å forandre partiets plattform som en aktivist for Ukraina, og en sterk kritiker av Russlands militære operasjoner i landet, slik blant annet John McCaine har vært. Å fjerne kritikk av Russland i partiets program var det Trump var mest opptatt av.

Donalds Trumps mest kontroversielle utenrikspolitiske utspill er at han ikke vil garantere for Nato-lands sikkerhet hvis de ikke på forhånd har betalt regninga si til USA. Med dette undergraver han Nato-solidariteten, og selv om bare de færreste tror det vil bli aktuell politikk for Russland å invadere et av de baltiske land, så er Trumps uttalelse som musikk i Putins ører.

Les også: Trumps sleivsnakk kan starte tredje verdenskrig

Begrepet nyttig idiot tillegges gjerne den russiske revolusjonslederen Vladimir Lenin. De nyttige idiotene var vestlige journalister som ble sluppet inn i Sovjetunionen for å beskrive glansbildet av terror-staten. Om Trump er en nyttig idiot, som har motiver for å lage glansbilder Putins Russland, får vi kanskje snart vite. Inntil videre er det grunn til å frykte at han er det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.