- En nyttig og grådig idiot

Forfatter Bjørn Olav Jahr om Finance Credits Trond Kristoffersen.

Les også: Gir ut Finance Credit-bok på eget forlag

Den tidligere Kapital-journalisten beskriver Torgeir Stensrud som hjernen og hovedarkitekten bak finanseventyret Finance Credit:

- Nettverk, sex og «finansgutta på tur» fungerte som limet. Trond Kristoffersen er sakens nyttige og ekstremt grådige idiot, sa Jahr da han lanserte boka «Smarte skurker, grådige gubber» i de gamle kontorlokalene til Finance Credit på Sjølyst i Oslo i dag.

Nettverksbygger

Han mener Finance Credit aldri ville sett dagens lys uten frimureren og forsvarsmannen Torgeir Stensrud.

- Han hadde nettverket. Finance Credit hadde derimot vært mulig uten Trond Kristoffersen. Slike som ham finnes det flere av, mener Jahr.

Han frykter ikke søksmål i kjølvannet av den omstridte boka.

Egen konto til damer

Kristoffersen er dømt til ni års fengsel for bedrageri, og til å betale tilbake svimlende 1,2 milliarder kroner..

I dag skrev Dagbladet om de to finanseventyrernes orgie i vin og damer.

Da pengene fortsatt fløt i FC-systemet skal Kristoffersen og Stensrud under et seminar i København ha drukket vin til 18.000 kroner flaska under et middag der tusenlappene fløy.

Samme kveld skal de ha bestilt 13 damer og tre dobbeltsenger. En egen konto skal ha finansiert sex-kjøp til sjefene selv og deres forretningsforbindelser.

- Den ble kalt for «fittekontoen», sier Bjørn Olav Jahr.

Til Dagbladet sier Trond Kristoffersen:

- Det var en fin fest, men det er ikke riktig at vi hadde en slik konto.

Brøt samarbeidet

I utgangspunktet skulle Jahr skrive historien om Finance Credit sammen med Trond Kristoffersen, men samarbeidet skar seg underveis.

- I ettertid er jeg glad jeg ikke skrev boka sammen med Kristoffersen. Det ville vært vanskelig, da en del påstander var svært farget av hans syn på saken, sier Jahr i dag.

I morges stilte Jahr og Kristoffersen sammen i TV2s God Morgen Norge, men Kristoffersen møtte likevel ikke opp på pressekonferansen noen timer seinere.

- Hvilke reaksjoner har du fått fra Kristoffersen og Stensrud?

- Trond Kristoffersen kikka på boka i går, og han så ikke ut som han var helt blid. Torgeir Stensrud har jeg ikke hørt noe fra, jeg sendte ham boka i går, sier Jahr til Dagbladet.no.

Lånte 1,4 mrd

Til sammen fikk Trond Kristoffersen og Torgeir Stensrud låne 1,4 milliarder kroner i flere banker. Nordlandsbanken var en av de største bidragsyterne til det økonomiske eventyret.

Hvordan dette var mulig, er fortsatt en gåte for Bjørn Olav Jahr. Han går også langt i å antyde at Økokrim har vært med på å dekke over en finansskandale som kunne ødelagt tilliten til hele det norske bankvesenet - og at det ligger en politisk styring bak.

- Jeg mener kanskje 20-30 personer burde sittet på tiltalebenken i denne saken. Mange personer i bankene har gjort ting det er rart at de slipper unna med. Mange sentrale personer har ikke en gang vært i avhør, sier Jahr.

Nå har han sendt boka si til flere av Norges fremste politikere, blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik, justisminister Odd Einar Dørum og finansminister Per Kristian Foss.

_|Jeg håper noen tør gå ut å kommentere den. Det har vært stille fra politisk hold rundt Finance Credit, sier Jahr.

Selv beskriver han skandalen som en Olsenbanden-film fra virkeligheten. Og er ikke i tvil om at det fortsatt finnes bortgjemte penger etter eventyret.

_|Her er det helt klart penger på avveie, jeg mener det kan være milliardbeløp. Og jeg tror mye finnes i London, sier Jahr.

Dette har blitt blankt avvist av både Kristoffersen og Stensrud, som har forklart at alt gikk tapt da bobla sprakk.

- Hvis Økokrim og konkursboene vil, tror jeg kanskje pengene kan dukke opp, sier Jahr.

<B>FORFATTEREN:</B> Journalist Bjørn Olav Jahr lanserte i dag boka om Finance Credit-SAKEN, «Smarte skurker, grådige gubber».
<B>BRØT SAMARBEIDET: Planen var at Jahr skulle skrive boka sammen med Trond Kristoffersen. Samarbeidet skar seg. Her er de to på Cappelen-fest i fjor.
TILTALT: Torgeir Stensrud beskrives som hjernen bak Finance Credit.