TIL NORGE I MORGEN: Sangeren Oum har utgitt fire oppsiktvekkende album med suggererende musikk. I morgen kveld spiller hun på Cosmopolite.
TIL NORGE I MORGEN: Sangeren Oum har utgitt fire oppsiktvekkende album med suggererende musikk. I morgen kveld spiller hun på Cosmopolite.Vis mer

En oase av musikk fra Marokko

Wandrups utvalgte: Oum besøker Norge for første gang.

KONSERT/CD: Hun er fra det hun selv kaller porten mellom Europa og Afrika. Folk som har besøkt Marokko vil raskt si seg enig. Sangeren Oum (38) er født i Casablanca, men har vokst opp i Marrakech, som hun betrakter som sin hjemby. Hun har vakt stor oppsikt med sin musikk, som mikser det vestlige og det afrikanske på en kreativ, poetisk og melodiøs måte.

I morgen kveld besøker hun sammen med sine musikere Norge for første gang, med konsert på Cosmopolite i Oslo. Rytmikken og instrumentbruken er akustisk og nedtont i en suggererende less-is-more-stil. Hun blander det man kan kalle ørken-magi med innslag gospel, jazz og blues. Hennes nyeste album, fjorårets «Zarabi», er en nydelig oppvisning i tilbakelent og gyngende sangkunst, lekkert arrangert med tunge basslag og gitartriller supplert av en nedtont trompet.

Plata er hennes fjerde album, etter «Lik Oum» (2009), «Sweerty» (2012) og «Soul of Morocco» (2013). Hun begynte først å synge i et gospelkor i Marrakech, mens hun studerte arkitektur. Som solosanger var hun inspirert av Whitney Houston. Tekstene er på marokkansk, men handler ifølge henne selv om «menneskene, kjærligheten, friheten, livet og håpet». Plata er spilt inn ved ørkenen, i oasen M’hamid El Ghizlane.