En oase av velklang

Har man sett Radka Toneff synge, glemmer man det ikke.

Denne vakre, vevre norske vokalisten sto foran mikrofonen med lukkede øyne - hun sang på et vis innover i seg selv og ut i salen på samme tid. Man ante et dyp bak fortolkningen, et dyp som kom mørkt til syne da nyheten i oktober 1982 spredte seg om at Radka Toneff hadde tatt sitt eget liv, bare 30 år gammel.

Inntil da hadde en åtte års offentlig karriere gjort henne kjent som en følsom og myk fortolker av jazzlåter; et enestående talent som kom modent til syne på fire plateinnspillinger, en av dem lansert etter hennes død. Alle platene er representert på denne kjærlig utformede minneplata.

Å spille disse sporene er som å komme fram til en oase i hverdagens ensformige ørken. Det er som om et eller annet springer ut når Radka Toneff synger klassikere som «Mr. Bojangles» av Jerry Jeff Walker, «Ballad of The Sad Young Men» av Fran Landesman & Thomas Wolf, «Just Like A Woman» av Bob Dylan, «The Moon Is A Harsh Mistress» av Jim Webb. Eller «My Funny Valentine» av Rodgers & Hart. Jeg er sikker på at alle disse komponistene ville hørt noe nytt i sine egne sanger, dersom de hadde hatt anledning til å lytte til denne cd-en.

Hva er hemmeligheten? I tillegg til en lysende klar og behersket stemme, har Radka Toneff en sjelden grad av innlevelse, som om innholdet kommer fram i hver korte og lange tone, hver skjelvende vibrering, hvert dype drag, hver hviskende tekstlinje. Musikerne er toppfolk som bidrar til denne enestående fortolkningen.

Til slutt en ukjent perle: Radka Toneffs egen «Some Time Ago» . Et ukjent, suverent opptak fra 1980, funnet i dansk radio. For lenge siden - og for alltid.

GJENHØR: Alle Radka Toneffs plater er representert på den kjærlig utformede minneplata «Some Time Ago».