En ode til leken

Hvis du skal VM-opplade med det absolutte motstykket til vår lokale bibel «Effektiv fotball», så gå til bokhandelen og kjøp Eduardo Galeanos «Fotball i sol og skygge». Det er en av de vakreste fotballbøker som finnes.

Ikke fordi den rommer forklaringen på hvordan fotballkamper skal vinnes.

Den finner du i Egil Olsens bok.

Men den gir en innføring i den latinske kjærligheten til fotball. Boka er skrevet av en av Latin-Amerikas mest fremragende forfattere, og følger fotballen gjennom historien med de store mesterskapene som en slags rød tråd.

Her er historien - fra anslaget med forfatterens eminente spill i drømme, til avslutningen i USA i 1994 - spunnet sammen med skildringer av enkelte mål som har en rettmessig plass i litteraturen.

Boka er uforskammet seint oversatt til norsk (utgitt i 1995), men den kommer godt:

Her er en aficionados bekjennelser.

Våpenhvile

Med et språk som leker, bilder som finter, og betraktninger som kan endevende måten du opplever fotball på. Det er rett og slett slik at en lokal latiner som Jon Michelet framstår som en tørrpinn med Galeano ved sin side. Og det skal ikke Michelet ta som noe stort nederlag.

«Fotballens historie er en trist reise fra glede til plikt,» skriver Galeano.

Som i storverket «Ildens historie» (kommer på norsk i høst) maler han seg gjennom fotballhistorien i karakteristiske, korte kapitler. Denne boka har 151 fordelt på 244 sider. Denne forfatteren skal ha fotballen som en fest for øynene, og vil forbanne lekens ferd mot industri langt inn på sitt dødsleie.

Leken og kjærligheten i noen korte glimt:

  • «Som supporter hadde jeg også åpenbare mangler.» Oppvokst i Montevideo, Uruguay, og nødvendigvis med hjerte for klubben Nacional. Men utro på grunn av ferdighetene til el Pepe og el Pardo på fiendelaget Peqarol.
  • «Etter århundrer med offisiell fornektelse endte de britiske øyene til slutt opp med å akseptere at ballen var en del av deres skjebne.» Hvorpå han utleder hvor vi fikk reglene fra.
  • «I forsvar gikk til og med skilpaddene forbi ham; i angrep kom han ingen vei.» Om Nacional-helten Abdsn Portes fall, han som mistet plassen og tok sitt liv ved midnatt ute på banens midte.
  • Pelé som bremset krigshandlinger mellom Nigeria og Biafra på toppen av sin storhet. «Å se ham spille var vel verd en våpenhvile og mere til.»

Og de nyere heltene:

Galeano oppsummerer Maradonas siste VM i den første setningen av kapittelet om den lille:

Effektiv fantasi

«Han spilte, han vant, han tisset, han tapte.» Men dette er ingen mann som hånler av falne idoler: «Maradona bar på en byrde som het Maradona og fikk ryggen hans til å knake.»

Til sjuende og sist var det da vitterlig slik, hevder Galeano, at Diego Armando var et av de få bevisene på at fantasien også kan være effektiv.

<B>LEK OG KJÆRLIGHET:</B> Eduardo Galeano maler seg gjennom historien i karakteristiske, korte kapitler. En av de vakreste beretningene om fotball som finnes.