DEBATT

Offentlig tjenestepensjon:

En offentlig pensjon jeg ikke aksepterer

Dersom pensjonsordningen gjennomføres som en sparereform, kan det koste Norge dyrt.

FORHANDLINGER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fra Høyre leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Her fra da forhandlingene startet tidligere i februar. Foto: Vidar Ruud /

NTB scanpix
FORHANDLINGER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fra Høyre leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Her fra da forhandlingene startet tidligere i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Om et halvt år er jeg ferdig utdannet, og mitt klare ønske er å jobbe i det offentlige i fremtiden. Men ikke for enhver pris.

Det er nemlig risiko for at 25-åringer med lange studier kan bli pensjonstapere i offentlig sektor. Forhandlingene om offentlig tjenestepensjon er i gang.

I dag ligger pensjonsnivået på 66 prosent av sluttlønn. I fremtiden kan pensjonen gå helt ned i 42 prosent av sluttlønn. Det er en pris som tvinger meg til å vurdere jobb i det private.

Når jeg snart er på full fart inn i arbeidslivet, er det flere ting jeg er opptatt av. Drømmen er spennende utfordringer på en arbeidsplass med gode kollegaer. Jeg håper på en arbeidsbelastning som gjør at jeg kan finne den «rette» balansen mellom arbeid og fritid. Det hadde også vært fint med en arbeidsgiver som setter pris på meg.

I teorien kan jeg finne dette både i privat og offentlig sektor. Likevel tyder mye på at det private de siste årene har vært flinkere til å verdsette og se sine ansatte.

Medbestemmelsesbarometeret fra Arbeidsforskningsinstituttet viser at flere opplever en autoritær lederstil i det offentlige enn i det private.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer