Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Offentlig tjenestepensjon:

En offentlig pensjon jeg ikke aksepterer

Dersom pensjonsordningen gjennomføres som en sparereform, kan det koste Norge dyrt.

FORHANDLINGER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fra Høyre leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Her fra da forhandlingene startet tidligere i februar. Foto: Vidar Ruud /

NTB scanpix
FORHANDLINGER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fra Høyre leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Her fra da forhandlingene startet tidligere i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om et halvt år er jeg ferdig utdannet, og mitt klare ønske er å jobbe i det offentlige i fremtiden. Men ikke for enhver pris.

Det er nemlig risiko for at 25-åringer med lange studier kan bli pensjonstapere i offentlig sektor. Forhandlingene om offentlig tjenestepensjon er i gang.

I dag ligger pensjonsnivået på 66 prosent av sluttlønn. I fremtiden kan pensjonen gå helt ned i 42 prosent av sluttlønn. Det er en pris som tvinger meg til å vurdere jobb i det private.

Når jeg snart er på full fart inn i arbeidslivet, er det flere ting jeg er opptatt av. Drømmen er spennende utfordringer på en arbeidsplass med gode kollegaer. Jeg håper på en arbeidsbelastning som gjør at jeg kan finne den «rette» balansen mellom arbeid og fritid. Det hadde også vært fint med en arbeidsgiver som setter pris på meg.

I teorien kan jeg finne dette både i privat og offentlig sektor. Likevel tyder mye på at det private de siste årene har vært flinkere til å verdsette og se sine ansatte.

Medbestemmelsesbarometeret fra Arbeidsforskningsinstituttet viser at flere opplever en autoritær lederstil i det offentlige enn i det private.

Arbeid i det offentlige har likevel fristet fordi det er et trygt valg. Får jeg fast stilling, vet jeg at jeg har en jobb å gå til. Med en jobb i det offentlige, venter også gode rammer som pensjonist når jeg er ferdig i arbeidslivet. Det har hvert fall vært slik frem til nå.

Denne tryggheten har vært et konkurransefortrinn for det offentlige som har gjort det mulig å rekruttere høyt kompetent arbeidskraft. Dette fortrinnet risikerer det offentlige å gi fra seg med den nye pensjonsordningen.

Folk flest ønsker sterke offentlige tjenester, men det offentlige vært under press de siste årene.

I helsesektoren har det vært varslet om en «demontering» av den norske modellen.

Rapporter om fryktkultur og høy arbeidsbelastning, får meg til å stille spørsmålet om ikke en karriere i det private vil gi meg et bedre arbeidsliv.

Dersom offentlig sektor som arbeidsgiver heller ikke vil gi økonomisk trygghet etter arbeidslivet, er det lett å se for seg en utvikling vi ikke ønsker. Der kloke hoder søker utfordringer i det private, fremfor det offentlige.

Over tid risikerer vi å svekke offentlig sektor, selve grunnpilaren i velferdsstaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!