KOMMENTARER

Xi Jinping i Europa

En omvendt Marco Polo

Den kinesiske presidenten Xi Jinping har vært i Europa. Som Trump, og som Putin, vil han aller helst splitte kontinentet, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den kinesiske presidenten Xi Jinping ble tatt imot som den keiseren han er da han i helga kom til Roma for å underskrive avtalen som inkluderer Italia i landets store økonomiske og utenrikspolitiske satsing, Ett belte, en vei-prosjektet.

Den nye Silkeveien - som er Xis kongstanke - er verdt 11, 4 billioner norske kroner, altså ufattelige mer enn 11 millioner, millioner kroner, som skal brukes på å bygge og utbedre jernbaner, veier og havner i hele verden.

Prosjektet skal bane vei for kinesisk handel, og tanken er at det skal transformere kinesisk økonomisk styrke hjemme, til geopolitisk makt over hele verden. Xi kom derfor til Italia som en omvendt Marko Polo, som en som skal åpne verden for Kina og kinesiske produkter. Xi skal bane vei for det som sett fra Beijing skal bli Kinas århundre. Slikt er ikke uproblematisk.

For Xi var det en fjær i hatten å bli tatt imot i Roma. Italia er det første G-7 landet, av verdens største økonomier, som skriver under på det kinesiske presitisjeprosjektet. Og landet er den 3. største økonomien i euro-området, og snart i EU, når Storbritannia omsider får somlet seg ut, hvis det er slik brexit-balubaen ender.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer