Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En ondsinnet harselas med den norske litteraturen

Best i små porsjoner, mener vår anmelder.

TILBAKE TIL FIKSJONEN: Den eminente skribenten og oversetteren Tom Lotherington vender etter mange års fravær tilbake til romanen. Foto: Aschehoug
TILBAKE TIL FIKSJONEN: Den eminente skribenten og oversetteren Tom Lotherington vender etter mange års fravær tilbake til romanen. Foto: Aschehoug Vis mer

||| BOK: Det er ikke ofte man treffer på den satiriske romanen som sjanger i den norske litteraturen. Det er nok mest fordi humor generelt er så lavt vurdert: Undervisningstimene i komisk timing eller selvironi rundt om på de norske skrivekunstakademiene er korte.

Vitsen med romanen
Men det finnes også gode grunner til satirevegringen. Den viktigste er formell: Romanen er et krevende medium for morsomheter, fordi satirisk stilisering ofte står i direkte motsetning til behovet for fortellermessig troverdighet og interesse. Jo mer tilspisset og komisk effektiv en karikatur er, jo dårligere fungerer den som regel over 250 sider. Morsomheter er som kjent best når de ikke gjentas. Derfor er det enkelt å skrive gode vitser i en roman — men langt vanskeligere å skrive en god roman som er en vits.

Comeback
Problemet illustreres i Tom Lotheringtons «Delt løsning», som representerer en tilbakevending til romanen etter mange års fravær for den eminente skribenten og oversetteren.

Boka er en ondsinnet og suverent velformulert harselas med den norske litteraturen (samt den norske kulturen og politikken mer i allmennhet), befolket med en rekke fargerike og tidvis lett gjenkjennelige skikkelser, som storforlagssjef Raaten (tidligere postmodernist fra Vestlandet, nå mest opptatt av makt, penger og jakt på forskjellige nivåer), eller den stormfullt selvutleverende erotiske forfatter Bernina Lange (i romanens nåtid, 1999, intens opptatt med å mobilisere motstand mot NATOs krig i Jugoslavia).

De aller fleste av disse skikkelsene er morsomme — men de færreste av dem mobiliserer nok nysgjerrighet hos leseren til at man vil tilbringe en hel tekst i deres selskap.

Passivitet
Best fungerer hovedpersonen Gaute Yttring, en overseksualisert og understimulert middelaldrende og middelmådig norsk forfatter. Som skikkelse er han velkjent, men Lotherington gir ham liv på misantropisk og elegant vis — heller ikke helt uten ømhet. Den patetiske Yttring har imidlertid ikke helt nok to i seg til å drive en romanhandling framover — i hvert fall ikke når Lotherington litt halvhjertet har valgt å plassere et helt thrillerplot på hans loslitte dressjakkeskuldre.

Aforismer
Alternativt kan man kaste alle narrative forventninger på båten, og lese «Delt løsning» som en slags kortprosasamling, med vekt på vittigheter, sentenser og aforismer. Som sådan er den ofte glimrende — det er knapt den setning i boka som ikke er sitatvennlig. Jeg vet ikke om Tom Lotherington deler sin romans desillusjon. Men i den grad han gjør det, finner han helt sikkert trøst i vissheten om at ingen som makter å formulere sin livslede så perfid som her, går helt tomhendt gjennom livet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling