En ondsinnet harselas med den norske litteraturen

Best i små porsjoner, mener vår anmelder.

TILBAKE TIL FIKSJONEN: Den eminente skribenten og oversetteren Tom Lotherington vender etter mange års fravær tilbake til romanen. Foto: Aschehoug
TILBAKE TIL FIKSJONEN: Den eminente skribenten og oversetteren Tom Lotherington vender etter mange års fravær tilbake til romanen. Foto: Aschehoug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Det er ikke ofte man treffer på den satiriske romanen som sjanger i den norske litteraturen. Det er nok mest fordi humor generelt er så lavt vurdert: Undervisningstimene i komisk timing eller selvironi rundt om på de norske skrivekunstakademiene er korte.

Vitsen med romanenMen det finnes også gode grunner til satirevegringen. Den viktigste er formell: Romanen er et krevende medium for morsomheter, fordi satirisk stilisering ofte står i direkte motsetning til behovet for fortellermessig troverdighet og interesse. Jo mer tilspisset og komisk effektiv en karikatur er, jo dårligere fungerer den som regel over 250 sider. Morsomheter er som kjent best når de ikke gjentas. Derfor er det enkelt å skrive gode vitser i en roman — men langt vanskeligere å skrive en god roman som er en vits.

ComebackProblemet illustreres i Tom Lotheringtons «Delt løsning», som representerer en tilbakevending til romanen etter mange års fravær for den eminente skribenten og oversetteren.

Boka er en ondsinnet og suverent velformulert harselas med den norske litteraturen (samt den norske kulturen og politikken mer i allmennhet), befolket med en rekke fargerike og tidvis lett gjenkjennelige skikkelser, som storforlagssjef Raaten (tidligere postmodernist fra Vestlandet, nå mest opptatt av makt, penger og jakt på forskjellige nivåer), eller den stormfullt selvutleverende erotiske forfatter Bernina Lange (i romanens nåtid, 1999, intens opptatt med å mobilisere motstand mot NATOs krig i Jugoslavia).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer