VEDBOK: Forfatter Lars Mytting har laget bok om ved. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
VEDBOK: Forfatter Lars Mytting har laget bok om ved. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

En opplagt bok for peishylla

Lars Mytting har skrevet en vakker bok, som på sitt beste kommer knitrende varmt nær vedfyringens sjel.

ANMELDELSER: Menn leser som kjent ikke bøker, ekte menn står ute i kveldinga og kløyver og stabler ved til vinteren. Skal det leses, må det være i varmen fra selvtørka ved, mest for å nyte resultatet av vårens harde arbeid.

Dette har forfatter Lars Mytting tatt konsekvensen av. Han har skrevet bok om hogging, stabling og tørking. Og om vedfyringens sjel.

Det gir en litt kløyvd bok: Av og til farlig langt inne i brennverdier og tilvekstrater, andre steder knitrende varmt nær vedfyringens sjel. Men mannfolk trives med harde fakta og hardt og kontemplativt arbeid: Du forbrenner 1168 kalorier i timen når du sleper ved, 444 kalorier når du kløyver den. Og vedkløyving er rent brennende arbeid for sjelefreden.

Rundstablere Mytting brenner for ved, og tar for seg de fleste faser av arbeidet. Ta valget av motorsag: «En manns motorsag er - på linje med jaktrifla, bilen og stereoanlegget, et valg som det skal grunnes over.» Valget av endestasjon, selve ovnen, trenger han visst ikke grunne like mye på. Kvinner har siste ord om ovnsvalg i nitti prosent av tilfellene.

En opplagt bok for peishylla

Boka er full av fascinerende fakta. På motorsagfronten har vi i Norge Husqvarna-bygder og Stihl-bygder. Gran gir bedre ved enn sitt rykte, og ved kan aldri bli for tørr. Men der bør kappes på seinvinter og tidlig vår. Her er innføring i rundstabling av ved, fordeler og ulemper ved lukket firkantstabling. Boka er rikt illustrert i farger, her kan man nyte synet av velstablet ved. Her får du lese hvorfor vedbrenning egentlig er CO2-nøytralt og derfor ikke forurenser atmosfæren. Her dokumenteres også hvordan vedbrenningen har fått en ny vår: Vedsalget i Norge har tidoblet seg fra 1977 til 2009.

Den siste stabel Til å være skjønnlitterær forfatter er Lars Mytting uvanlig glad i tall. Men det hender han gjentar sin informasjon flere steder. Slikt oppleves lett som uorden i ordstablene. Men dette er også et bud på vedens kulturhistorie.

Her finner man selvsagt tømmerhoggerlyrikeren Hans Børli sitert, sammen med naturideologen Thoreau. Fine tekstportretter av drevne vedstablere bryter opp, og bruken av gamle Ottars siste vedstabel som rammefortelling er effektiv og rørende.

Nesten synd at den avslutningen så får et påheng tall og statistikk. Men slikt blir flisespikkeri. Dette er en vakker bok om viktig virke.