En opprørende vinner

«Banaz - A Love Story» er en hjerteskjærende film. Nå har den også vunnet en Emmy. Og regissøren er norsk.

Deeyah Kahn: Har vi mistet et stort talent til utlandet? Tilsynelatende, ja. Men flere av hennes mange prosjekter har tilknytning til Norge og gårsdagens Emmy-vinner er støttet av Fritt Ord, så det finnes håp, skriver vår kommentator.  Foto RØST/ESPEN Dagbladet
Deeyah Kahn: Har vi mistet et stort talent til utlandet? Tilsynelatende, ja. Men flere av hennes mange prosjekter har tilknytning til Norge og gårsdagens Emmy-vinner er støttet av Fritt Ord, så det finnes håp, skriver vår kommentator. Foto RØST/ESPEN DagbladetVis mer
Meninger

DA DEEYAH KHAN mottok Emmy-statuetten for beste internasjonale dokumentarfilm i New York i går kveld, var det ikke første gang hennes debutfilm ble belønnet med en høythengende pris. Hun har allerede fått en amerikansk Peabody og ble nominert til en av journalistprisene som britiske Royal Television Society deler ut. Men en Emmy henger svært høyt. Norsk-pakistanske Deeyah har vunnet TV-bransjens Oscar.

«BANAZ - A LOVE STORY» er beretningen om et varslet mord. Som 17-åring ble Banaz Mahmod giftet bort til en ti år eldre mann som familien hadde hentet til London fra irakisk Kurdistan. Hun hadde møtt ham én gang, han var analfabet og begynte raskt å misbruke henne på alle vis. Banaz sa fra til familien, men de sendte henne tilbake til mannen. Til slutt stakk hun fra ham. Hun forelsket seg i en gutt. Hun ble utsatt for et drapsforsøk av faren. I tida fram til mordet, oppsøkte Banaz politiet fem ganger. Hun fortalte at livet hennes var i fare og forklarte i detalj hvem som kom til å drepe henne.

DEEYAHS FILM består av en rekke intervjuer og er en relativt tradisjonell TV-dokumentar. Hun får ikke prisen for visuell nyskaping, men for å fortelle en opprivende historie på en fremragende måte.

DETTE ER en film som gjør seeren vitebegjærlig. Hele veien ønsker man svar. Hvordan kunne dette skje? Hvordan kunne tjenestemenn og -kvinner i politiet være så ignorante? Og hva består denne «æren» i som fører til at man dreper sine egne barn? Med sitt utvalg av intervjuobjekter har Deeyah laget et dokument som belyser og opplyser. Flere heltemodige politifolk og aktivister forklarer på svært informativt vis hva som gikk galt, hvem som er skyldige og hvordan man oppklarte saken. Filmens scoop og det som virkelig skjærer i hjertet, er opptakene fra første gang Banaz kommer til politiet med forholdet: En vakker, tydelig redd kvinne som forteller om situasjonen hun befinner seg i.

FOR TJUE ÅR sida het Deeyah Deepika og var popstjerne i Norge. Etter flere år med trusler fra deler av det muslimske miljøet, forlot hun landet som 17-åring i 1994. Siden har hun markert seg både som musiker, komponist, produsent og ikke minst en aktiv forkjemper for kvinners rettigheter, bosatt i London. Har vi mistet et stort talent til utlandet? Tilsynelatende, ja. Men flere av hennes mange prosjekter har tilknytning til Norge og gårsdagens Emmy-vinner er støttet av Fritt Ord, så det finnes håp. Filmen ligger også åpent tilgjengelig på YouTube og varer i 68 oppslukende minutter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.