Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En opprører med suksess

Zoë Jennys debutroman «Blomsterstøvrommet» skildrer en ung jentes opprør mot 68-generasjonen. Boken fått strålende kritikker i Sveits, og nå står Norge for tur.

Zoë Jennys debutroman «Blomsterstøvrommet» ble raskt en suksess i Tyskland og Sveits. Romanen er oversatt til tjue språk, og 100.000 eksemplarer er hittil solgt.

Ecstasy og flukt

Foreldrene til jeg-personen Jo skiller seg når hun er nokså liten, og Jo blir boende hos faren og lever midt i hans bohem-tilværelse. Etter gymnaset flytter hun til moren og hennes nye mann i Italia, og flere hendelser understreker det eneste moren og faren har felles: 68-generasjonens selvopptatthet. Vi følger Jo mot voksenverdenen gjennom blant annet et raveparty med ecstasy, planer om flukt til USA og en seksuell opplevelse etterfulgt av AIDS-frykt og abort.

Zoë Jenny bor i fødebyen Basel i Sveits, hvor hun også er oppvokst. Noveller har hun skrevet siden hun var ti år gammel, og da hun var i slutten av tenårene fikk hun publisert noen i litterære tidsskrifter i Tyskland, Østerrike og Sveits.

- Hvordan opplever du suksessen?

- Det jeg liker aller best, er at jeg nå er forfatter på heltid. Etter gymnaset begynte jeg å skrive «Blomsterstøvrommet». Men jeg var nødt til å ta en rekke småjobber i tillegg - jeg har stått i bokhandel, vært oppvaskhjelp og passet barn. Nå kan jeg konsentrere meg om skrivingen.

- Et portrett av en ung jente av i dag - og av en hel generasjon?

- Ja, og ikke bare av denne ene. Her dreier det seg om mangelen på kommunikasjon mellom generasjonene, men også om ensomhet, om hvordan mennesker står alene uten å nå fram til andre. Dessuten ser vi kommunikasjonssvikt innad i generasjonene. Se for eksempel på vennskapet mellom Jo og Rea. Selvopptattheten kommer inn også her, og gjensidigheten brister når de skal realisere planene sine.

- Når foreldrene skilles, blir Jo på mange måter stående på egne bein. Det skjer et kraftig brudd i hennes tilværelse, noe som gjør at hun blir voksen altfor tidlig, og hun får et annet, mer modent perspektiv på livet enn mange av hennes jevnaldrende har.

Mye felles

Zoë Jenny og Jo har flere ting felles, blant annet ble også Zoës foreldre skilt da hun var barn, og begge fedrene har bøker som sin levevei. Det åpenbare spørsmålet melder seg: Er boka selvbiografisk?

- Selve historien er ren fiksjon, men elementene i den baserer seg på mine egne opplevelser. Resultatet hadde jo blitt annerledes hvis jeg ikke hadde de erfaringene jeg har.

For tida arbeider Zoë Jenny med nytt romanmanus, men hva det inneholder, vil hun ikke ut med.

- Rett og slett fordi det hele tida forandrer seg, alt etter hva jeg erfarer.

SUKSESS: Zoë Jennys debutroman 'Blomsterstøvrommet' er oversatt til tjue språk, og 100.000 eksemplarer er hittil solgt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media