En opprørsk dikter

God og spenstig sakprosa for unge og voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aschehoug BOK: Ivo de Figueiredo er mannen bak flere biografier, blant annet et tobindsverk om Henrik Ibsen. Historikeren har også utgitt en Ibsen-biografi myntet på ungdom, og nå foreligger en tilsvarende bok om Henrik Wergeland.

«Støv» er blitt en inspirerende hybrid; innovativ, kunnskapsmettet og passe løs i snippen.

200 år

Det er to hundre år siden Wergelands fødsel og spørsmålet er om det er mulig å få unge interessert i dikteren som alle har hørt om, men få har lest.

Ivo de Figueiredo har gode forutsetninger. I tillegg er Wergelands livshistorie takknemlig stoff å tilby ungdom. Den forteller om en vill og lidenskapelig dikter, som levde for kjærligheten og funderte over skillet mellom det åndelige og sanselige. En festglad romantiker og idealist som kjempet for de fattige, for jøders adgang til Norge, for sosial rettferdighet og demokrati. Wergelands korte liv (1808-1845) var en følelsesmessig berg-og-dal-bane, fylt med suksess og ydmykelser. Det likner ungdomstid.

Skittkasting

Wergeland utga lystspill, sørgespill og folkeopplysningsskrifter, i tillegg til diktene. Dødsleiediktene, som «Til min Gyldenlak», er blant de mest kjente. Godt kjent er også skittkastingen mellom ham og Welhaven. De to hadde ulikt kunstsyn og benyttet avisspaltene til å skjelle hverandre ut i dikts form, med eller uten rim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer